play-in u kalendaru

Vlasnici NBA klubova donijeli dvije važne odluke; napokon je uvedeno pravilo koje se dugo čekalo i koje postoji u Europi

13.07.2022 u 08:29

Bionic
Reading

Takozvani 'play-in' turnir po završetku ligaškog dijela NBA sezone, koji se u raznim formatima primjenjivao u posljenje tri sezone, postaje stalni dio kalendara najjačke košarkaške lige na svijetu

Odluku da 'play-in' turnir postaje stalni dio kalendara potvrdili su vlasnici svih NBA klubova na svom godišnjem sastanku u Las Vegasu.

Tako će i nadalje izravni plasman u doigravanje osigurati po šest najuspješnijih momčadi iz svake konferencije nakon ligaškog dijela, dok će momčadi koje završe između sedme i desete pozicije igrati 'play-in' turnir kako bi se odredili sedmi i osmi putnik u posezonu.

Također, dogovoreno je kako će se ubuduće oštrije kažnjavati prekršaji koji sprečavanju protunapad suparnika i lake koševe. Dok su dosad takvi taktički prekršaji bili kažnjavani samo loptom sa strane za suparnika, sada će momčad koja je zaustavljena u protunapadu dobivati jedno slobodno bacanje i zadržavati posjed (slično je već godinama u Europi gdje za nesportski prekršaj igrač ima dva slobodna bacanja, a momčad posjed lopte, op.a.). To pravilo dugo se čekalo i svakako ide u prilog igračima koji imaju loptu u rukama, a na jedan način spriječili su se i grubi prekršaji te mogućnost ozljede.

Obje ove odluke jednoglasno su podržane i od Natjecateljske komisije NBA-a u koju su uključeni igrači, suci, treneri, vlasnici i izvršni operativci u klubovima.