ušao u povijest

Vlade Divac održao govor u kojem se prisjetio legendarnih Hrvata; riječi kojima se dotakao rata i mržnje na Balkanu su odjeknule

10.09.2019 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon što je legendarni srpski košarkaš Vlade Divac ušao u Kuću slavnih u Springfieldu njegov emotivni govor, u kojem je spomenuo i legendarnog Hrvata Krešu Ćosića koji mu je bio jedan od trenera, odjeknuo je prostorima bivše Jugoslavije

Od malenog mjesta Prijepolja na jugu Srbije preko Sloge iz Kraljeva 216 cm visoki Vlade Divac igrački se afirmirao u beogradskom Partizanu iz kojeg je, kao jedan od prvih igrača s ovih prostora, 1989. godine otišao u NBA ligu nakon što su ga na draftu izabrali tada moćni LA Lakersi. U NBA karijeri Divac je osim za Lakerse igrao još za Charlottu te Sacramento Kingse, a u povijesti NBA lige ostat će upamćen kao jedan od pionira europske košarke u najjačoj ligi svijeta.

'Za mene je, kada je o košarci riječ, zapravo radi o ljubavi. Dobra stvar je što sam uz sebe imao mog menadžera Marka Fletchera, da usput zaradim i neki novac. Mislim da vam ljubav daje slobodu i snagu da onaj najbolji dio sebe dijelite s drugima i da ih inspirirate. Ljubav vam daje moć da od nemogućeg napravite moguće. Kao i u životu tako i u košarci morate dati da biste dobili. Na terenu ne dajete samo loptu nekome drugom, dajete fizičku i psihičku snagu, ulažete u to svoju strast, talent, vjeru u suigrače. Tako se ta moć umnožava i cijela ekipa pobjeđuje', kazao je Divac prilikom govora u Kući slavnih u Springfieldu nakon što ga je predstavio Jerry West koji je krajem 80-ih bio glavni menadžer Lakersa.

Raspričao se Divac o samoj definiciji košarke i tajni uspjeha:

'Košarka vam je na potpuno suprotnom kraju od sebičnosti. Ona počiva na davanju, na brizi jednih za druge. Kao i u životu, da biste bili uspješni u košarci, morate ponekad da idete do krajnjih limita. Ali, ono što uvijek morate je da sklonite u stranu 'ja' i da usvojite 'mi'. Jer, kao što znamo, nema slova 'J' i 'A' u riječi 'momčad'. Vaše natjecanje uvijek se ogleda kroz vaše prednosti i slabosti. Bez pobjeda, ali i bez poraza, ne možete uspjeti u košarci. Ona ne isključuje, ona uključuje.'

Upravo o tom uključivanju rekao je još nekoliko zanimljivih rečenica:

'Košarka uključuje ljude različitog porijekla, rase i nacionalnosti. Zahvaljujući viziji Jerryja Westa posato sam jedan od prvih stranih košarkaša koji su izabrani na draftu te su odmah zaigrali u NBA ligi. Taj rizik, da otvorite vrata nečem novom, omogućio mi je da ostvarim snove. A u tom procesu, NBA liga je postala od 'američkog sna' najveći košarkaški brend na planeti. Htio bih se zahvaliti ljudima koji su pomogli da se ovo dogodi i da ovdje stojim pred vama. Hvala mojim trenerima iz Jugoslavije. To su Nikola Opačić, Kime Bogojević, Dule Vujošević, Krešo Ćosić, Svetislav Pešić, Duda Ivković. Hvala mojim suigračima s kojima sa igrao u Europi, neki od njih su sada ovdje - Dino Rađa, Dobraš, Nikola Lončar', kazao je Divac kojem je na trenutak zadrhtao glas. Trema je bila itekako vidljiva.

'Iako su nas politika, rat i mržnja pokušali rastaviti, nisu uspjeli u tome. Nisu znali da je naša ljubav jednih prema drugima jača od te mržnje koju su nam probali ugraditi. Ljudi s Balkana su kao jedna disfunkcionalna obitelj. Možemo se mi tuči i svađati, ali na kraju krajeva – mi ipak jesmo obitelj', dodao je Divac koji je za tih nekoliko rečenica dobio veliki aplauz prisutnih u dvorani.

Za kraj je poslao i jasnu poruku svima:

'Košarka vam je kao život, igra. Zato, idemo igrati najbolje što možemo dok smo još tu, uz ljubav, suosjećanje, nesebičnost, fair-play i podršku jedni drugima da postanemo bolja ljudska bića. Hvala vam!', završio je Divac.