stop rasizmu!

[VIDEO] Usporedio Viniciusa s majmunom, a ovaj dirljivom objavom i njega i sve ksenofobe naučio pameti

17.09.2022 u 12:46

Bionic
Reading

Nakon izbijanja velikog skandala u kojeg ga je predsjednik Udruge španjolskih agenata Pedro Castro usporedio s majmunom igrač Reala i brazilske reprezentacije Vinicius Junior je odgovorom začepio usta svim ksenofobima i rasistima

Podsjetimo, u TV emisiji El Chiringuito u programu uživo Castro je rekao:

'Ako zabijete gol i nakon toga plešete sambu, idite na Sambodrom, a na terenu moraš poštivati svoje kolege i prestati se ponašati kao majmun'.

Promptno je reagirao voditelj emisije koji je prekinuo njegov govor:

'Ne možete tako zvati ljude, nemojte to više raditi.'

>> Skandal potresa španjolski nogomet; Modrićev suigrač meta rasističkih vrijeđanja. Odgovor Reala bio je munjevit

Real Madrid je reagirao munjevito i angažirao odvjetnike kako bi zaštitio svog igrača koji se u međuvremenu oglasio objavom na Instagramu i fantastičnim govorom održao lekciju svim rasistima:

'Sve dok je boja kože važnija od sjaja očiju, bit će rata. Taj izraz imam istetoviran na tijelu. Tu misao imam trajno u glavi. To je stav i filozofija koju pokušavam primijeniti u životu. Kažu da sreća smeta. Mnogo više muči sreća pobjedničkog crnog Brazilca u Europi.

Ali moja želja za pobjedom, moj osmijeh i sjaj u očima puno su veći od toga. Ne možete to ni zamisliti.

Bio sam žrtva ksenofobije i rasizma u jednoj izjavi. Ali ništa od toga nije počelo jučer.

Prije nekoliko tjedana počeli su kriminalizirati moje plesove. Plesovi koji nisu moji. Pripadaju Ronaldinhu, Neymaru, Paqueti, Griezmannu, João Félixu, Matheusu Cunhi... pripadaju brazilskim funk i samba umjetnicima, reggaeton pjevačima i crnim Amerikancima.

To su plesovi kojima se slavi kulturna raznolikost svijeta. Prihvati to, poštuj to. Neću stati.

Dolazim iz zemlje gdje je siromaštvo jako veliko, gdje ljudi nemaju pristup obrazovanju... i u mnogim slučajevima, nema hrane na stolu!

Obično ne izlazim javno kako bi odgovorio na kritike. Napadaju me, a ja ne govorim. Hvale me, ni tada ne govorim. Ja radim! Radim puno.

Na terenu i izvan njega. Razvio sam aplikaciju za pomoć u obrazovanju djece u državnim školama bez ičije financijske pomoći. Pravim školu sa svojim imenom. Učinit ću puno više za obrazovanje. Želim da sljedeće generacije budu spremne, poput mene, za borbu protiv rasista i ksenofoba.

Uvijek nastojim biti profesionalac i uzoran građanin. Ali to ne pali, nije u trendu na internetu, niti motivira kukavice da agresivno govore o ljudima koje uopće ne poznaju.

Scenarij uvijek završava s isprikom i "Bio sam krivo shvaćen". Ali ponavljam za tebe, rasistu:

Neću prestati plesati. Bilo na Sambadromu, na Bernabéuu ili bilo gdje.

S ljubavlju i osmjesima nekoga tko je jako sretan.'