NEURAVNOTEŽENI KRITERIJI

[VIDEO] Kaos u Skoplju, navijači divljali, ugrožavali živote i ostali u dvorani. Benigna situacija u Zadru eskalirala do pražnjenja tribina

27.03.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Rukometni derbi prvenstva Sjeverne Makedonije između Vardara i Pelistera završen je pobjeedom domaćina 34-31, ali o konačnom rezultatu susreta malo tko priča.

Nažalost, u prvi plan iskočili su huligani i sukob ultrasa jednog i drugog kluba, Komita s jedne i Čkembara s druge strane.

Utakmica je išla svojim tijekom bez problema do 17. minute kada su u dvoranu Jane Sandanski ušli navijači gostujuće ekipe iz Bitole, njih oko 500.

Istog trenutka započelo je njihovo divljanje. Pirotehničkim sredstvima su osuli paljbu po ostalim dijelovima dvorane u kojoj su se nalazili domaći navijači, uključujući i dijelove u kojem su bili smješteni 'obični' gledatelji, obiteljski ljudi, djeca...

Intervenirala je i policija koja nije uspjela obuzdati razularenu masu. Štoviše, sukob se proširio. Domaći navijači su upali na parket i sve se otelo kontroli. Bio je to neopisivi kaos kakav se ne pamti na rukometnim utakmicama.

Pogledajte kao je to izgledalo OVDJE.

Desetak minuta se nije znalo tko pije, a tko plaća. Nakon svega utakmica je nastavljena i to uz nazočnost navijača na tribinama. Njih su odobrovoljili kapetani momčadi.

Nevjerojatan presedan, jer životi ljudi su bili ugroženi, a oni koji su ih ugrožavali su dobili priliku biti dijelom nečega što se zove sportski događaj. Usporedbe radi zbog verbalnog delikta nedavno je na utakmici ABA lige sudac inzistirao na izbacivanju iz dvorane jednog, vjerujte posve bezopasnog, navijača tijekom susreta ABA lige Zadar - Igokea. Benigni događaj je izazvao domino efektom i nizom nerazumnih poteza do pražnjenja dvorane. Konačni razlog je upaljač izbačen iz ruke nekoga tko sebe naziva navijačem i koji je u glavu pogodio trenera Zadra Danijela Jusupa. Da je bilo više razumijevanja kod sudaca do incidenta nikada ne bi došlo.

Dva dana kasnije na Višnjik su stiglI navijači Šibenke. Po običaju u dvoranu ih se pušta sa zakašnjenje, a prva komunikacija s domaćinima bili su im podignuti srednji prsti. Zaštićeni kao lički medvjedi, okruženi interventnom policijom, hrabri momci su provocirali grad koji ih je ugostio tijekom cijelog susreta. Verbalno. Nitko nije tražio da napuste dvoranu. Da se razumijemo jednako je kada Tornado dođe na Baldekin.

Kriteriji su neuravnoteženi i zbunjujući, pa je pitanje dana kada će se drama viđena u glavnom gradu Sjeverne Makedonije dogoditi na Višnjiku ili Baldekinu. Organizirani dolazak navijačkih skupina na gostujuće utakmice u dvoranskim sportovima je tempirana bomba.

Trebalo bi tomu stati na kraj, jer slovo na papiru ne vrijedi ni pišljiva boba.

Ovo su scene koje treba preduhitriti, dok nije kasno. Video pogledajte OVDJE.