riječ stručnjaka

[VIDEO/FOTO] Nenad Gračan otkrio nam koliko je ugrožena Dinamova liderska pozicija i zašto Osijek pod Nenadom Bjelicom može maštati o naslovu prvaka

30.11.2020 u 11:25

Bionic
Reading

Ovog su se vikenda trebala igrati dva derbija Hrvatski Telekom Prve lige, no zbog Dinamove molbe za odgodom okršaja protiv Hajduka, uživali smo samo u jednom - srazu Rijeke i Osijeka, koji je na kraju završio 1:1

Bila je to vrlo sadržajna utakmica, u kojoj su i jedni i drugi imali svoje prilike, ali i u kojoj smo se mogli uvjeriti da kvaliteta domaćeg nogometa nimalo ne zaostaje za ligama, možda ne tzv. 'petice', ali niti za nizozemskom, belgijskom, turskom...

Ono što ove sezone još više dolazi do izražaja jest da su se neki klubovi za koračić približili lideru HNL-a Dinamu, pa tako na mogući kiks 'modrih' sada u zasjedi čekaju Osijek, Rijeka, Gorica,,, Istina, momčad s Rujevice trenutno ima 11 bodova zaostatka za vodećim Osijekom, ali valja naglasiti da Rožmanova momčad ima čak četiri utakmice manje od Osijeka, odnosno dvije manje od Dinama i Gorice.

Među rijetkim trenerima u Hrvatskoj, a koji su imali čast sjediti na klupama 'velike četvorke', Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka jest Nenad Gračan. I možda zato najbolji sugovornik, jer zna kako se u tim klubovima 'diše'.

'Osijek se sigurno diže, i to velikom brzinom. Pokazuje kvalitetu, drugačija su momčad sada nego prije, iako imaju vrlo sličan kadar kao i prije, mislim tu u taktičkom smislu, discipliniraniji su, odgovorniji u igri, što im je prije možda i nedostajalo. Pa im se znalo dogoditi da i gube bodove od slabijih momčadi, to jest u utakmicama u kojima to nisu smjeli. Sada su pod Bjelicom postali ozbiljna momčad. Osim toga, imaju i veliki motiv da mogu nešto i napraviti', rekao je u uvodu razgovora za tportal 58-godišnji Nenad Gračan.

Dinamo je sada u situaciji da gleda u leđa Osijeku. Istina, s dvije utakmice manje, ali opet taj psihološki moment nije baš čest u HT Prvoj ligi. Sada je Mamićeva momčad od 'lovine' postala 'lovac'?

'Slažem se, tim prije što Dinamo previše oscilira, to jest ne igra dobro u kontinuitetu. Ali Dinamo je Dinamo, ima široki igrački kadar i oni su bez obzira na trenutno drugu poziciju, najveći i najozbiljniji kandidat za naslov. U to ne trebate sumnjati'.

A vama najbliža Rijeka? U nedjelju je protiv Osijeka, nakon teškog gostovanja kod Napolija i s igračem manje, stigla do vodstva protiv zahuktalog Osijeka? Istina, nije izdržala do kraja, ali očito i Rožmanova momčad ima se čemu nadati?

'Rijeka igra u skladu sa svojim mogućnostima, ili čak i više nego što joj problemi dopuštaju. Jer nije lako bilo trenirati i uigravati momčad kada je Rožman svako malo ostajao bez nekolicine igrača pozitivnih na koronavirus. Osim toga, Rijeka igra i na dvije fronte, mislim na HT Prvu Ligu i Europsku ligu, što dodatno iscrpljuje igrače. I u ovoj utakmici protiv Osijeka pokazala je karakter, jer nakon teškog okršaja u Napulju, pa onda i s igračem manje, stigla je do vodstva. Činilo mi se kao da Osijek i dalje ima neki respekt prema Rijeci, jer ne može se preko noći zaboraviti što se prije i kako radilo, to jest igralo'.

Može li ova neizvjesnost na vrhu tablice potrajati što duže? Tim prije što je Dinamo na pragu prolaska u tzv. europsko proljeće, pa će se iscrpljivati i u tom natjecanju?

'Mislim da može. A to bi Dinamu, iako je lijepo i pohvalno imati europske uspjehe, moglo stvarati poteškoće. Tim prije, što će i Osijek, biti sve uigraniji. I Rijeka bi mogla na proljeće izgledati još bolje, a vidjet ćemo što će biti s Goricom, pa i Hajdukom, odnosno hoće li Boro Primorac imati priliku do kraja sezone voditi momčad. U svakom slučaju, čini mi se da bi mogli imati neizvjesnu sezonu, a Osijek je taj koji pokazuje ozbiljnost i ambiciju', zaključio je Nenad Gračan.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +9
Rijeka - Osijek (13. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX
Hrvatska 1. liga
Dinamo ZagrebHajduk17:05
RijekaOsijek1:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Osijek1383227
2.Dinamo Zagreb1182126
3.Gorica1172223
4.Hajduk1152417
5.Rijeka951316
6.Slaven Belupo1235414
7.Šibenik1341813
8.Lokomotiva131669
9.Varaždin132389
10.Istra 1961122379
Sljedeće utakmice
2.12.GoricaSlaven Belupo
5.12.OsijekVaraždin
5.12.LokomotivaŠibenik
6.12.Slaven BelupoDinamo Zagreb
6.12.HajdukRijeka