kvalifikacije za lp

[VIDEO/FOTO] Dinamo u šokantnoj utakmici, s igračem manje, stigao do 11-eraca, gdje se opet iskazao Livaković i prošao dalje

26.08.2020 u 23:02

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u vrlo dramatičnoj utakmici, koju su završili s desetoricom igrača, ali i primili pogodak za izjednačenje u drugoj minuti sudačke nadoknade, uspjeli su nakon penala svladati Cluj te se plasirali u 3. pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka. Nakon 120 minuta bilo je 2:2, a onda je Livaković u raspucavanju 'spasio' Gojaka te odveo 'modre' prema željenom cilju

Pandemija koronavirusa koja je uzdrmala svijet i poremetila uobičajeni ritam nogometaša, krivac je što je Dinamo svoj pohod prema Ligi prvaka krenuo mjesec dana kasnije. Naime, prošle godine modri su također krenuli od drugog pretkola, igravši protiv gruzijskog Saburtala, ali još u srpnju. S time da su se prošle godine igrale dvije utakmice, a ove samo jedna.

No, kako svima, tako i Dinamu, kojem je ždrijeb za suparnika u ovoj fazi natjecanja dodijelio kudikamo jačeg suparnika, rumunjski Cluj, klub koji je tri godine uzastopno prvak svoje zemlje. I koji se prošle sezone jako dobro nosio u europskim natjecanjima, stigavši do šesnaestine finala Europske lige, gdje je ispao od budućeg pobjednika tog natjecanja, Seville.

Ipak, i bez obzira na taj renome kluba, 'modri' su u Rumunjsku stigli kao favoriti, jer za razliku od prošlosezonske momčadi koja je oduševila u Ligi prvaka, trener Zoran Mamić nije imao tek dvojicu igrača, a to su Nikola Moro i Damian Kadzior.

Ipak, za još jedno 'iznenađenje' pobrinuo se sâm trener Mamić, koji je svojeg najopasnijeg igrača a kojeg su svi u Cluju opisali kao najveću prijetnju, Brunu Petkovića, ostavio na klupi. Doduše, kada se zna da je neko vrijeme bio van stroja i da se dva mjeseca oporavljao od ozljede, vjerojatno je trener procijenio da ga je bolje sačuvati za kasniju fazu dvoboja.

  • +8
Cluj - Dinamo Izvor: EPA / Autor: SEBASTIAN TATARU

I nije Mamić pogriješio. Jer momčad koju je poslao na teren bila je dobra, rastrčana. Istina, Cluj je u prvih par minuta zagospodario terenom, čak i nešto prijetio ubačajima pred Livakovića.

A onda se u samo tri minute Dinamo 'dignuo'. Prvo je Oršić pobjegao po lijevoj strani, ali pucao kraj gola. Potom je Gavranović servirao loptu Majeru, ali ju je veznjak 'modrih' poslao preko gola. Ipak, sve su 'modri' naplatili u 15. minuti, kada su presjekli jednu loptu na sredini terena, Ivanušec se u solo prodoru prošetao kroz domaću obranu, ali završni udarac zaustavio mu je golman Bălgrădean. No, najbrži na lopti bio je Amer Gojak, koji je rutinski pogodio za 0:1.

Bili su domaćini neko vrijeme u šoku, ali Mamićevi igrači nisu uspjeli iskoristiti to njihovo stanje.

A onda je skoro stigla kazna. Nakon ubačaja iz kuta Deac je pucao s nekih 12 metara, ali na sreću 'modrih' pogodio je vratnicu.

Vidjelo se da Rumunji puno nade polažu u prekide, ali jedini ozbiljniji, dobili su pred sam kraj prvog poluvremena, kada je Gojak zaustavio Bolija. Opet je pucao Deac, ali tek u živi zid. Tražili su domaćini penal, ali igranja rukom nije bilo, pa je nastavljena akcija, nakon koje se Livaković još jednom morao ispružiti.

Do kraja poluvremena vidjeli smo još jednu prigodu Dinama, ali domaći golman uspio je loptu odbiti, a ona je pak pala na vratnicu te se odbila u korner.

U drugi dio Petrescu je ušao s novim igračem, Rondonom. I pokazao se Kolumbijac kao velika opasnost, jer već u prvom dodiru s loptom izborio se za prostor i udarac, ali koji je otišao tek koji centimetar od gola.

Pritisak domaćina isplatio se u 52. minuti kada je Theophile srušio Debeljuha, a portugalski sudac Francuzu pokazao crveni karton i dosudio kazneni udarac. Deac se primio te odgovornosti, ali Dominik Livaković sjajno je reagirao i spriječio izjednačenje.

Stigla je brza reakcija Zorana Mamića, koji je u igru uveo Kastratija i Gvardiola, a izvadio Majera i Gavranovića, jer trebalo je u preostalih 40-tak minuta više paziti na obranu.

Naravno, Kastrati je svojom brzinom trebao pomagati ofenzivnijoj igri 'modrih', a nakon jednog njegovog bijega u prilici se našao Ivanušec. No, umjesto da Dinamo povede 2:0, stigla je kontra, i akcija nakon koje je Pereira matirao Dinamovog golmana. Igrala se 64. minuta, a rezultat je sada bio izjednačen (1:1).

Nakon primljenog gola, odlučio je Mamić da mu ipak treba Petković, što se u 78. minuti pokazalo kao odličan potez. Jer sjajnim driblingom, Petković je izbacio Ademija, ali udarac kapetana obranio je Balgradean. Međutim, Kastrati je, kao i uvijek, bio najbrži i uspio je pogoditi za novo vodstvo Dinama.

Kosovar se pokazao kao Mamićev džoker, i prava je šteta što u 85. minuti nije poentirao još jednom te posve demoralizirao domaćine.

Ovako su igrači Cluja još malo stisnuli, i u drugoj minuti sudačke nadoknade naplatili svoj trud. Lopta koja je stigla s desne strane prošla je iza leđa Dilaveru, a Gabrijel Debeljuh spremno ju je dočekao i zabio za 2:2.

S obzirom na to da se igrala samo jedna utakmica, onda smo pobjednika morali dobiti ove srijede, pa se u Cluju igrao i produžetak.

Kako je vrijeme odmicalo Dinamo je, jer igrao je s igračem manje, gubio dah. Igrači Cluja pokušali su to iskoristiti a u 100. minuti bili su na koji centimetar od gola.

Ipak, golova više nije bilo, pa smo nakon 120 minuta igre gledali raspucavanje s 'bijele točke'.

I tu je bilo dramatično. Pogađali su svi do pete serije, a onda je Amer Gojak promašio, odnosno Balgradean mu je obranio. I tada je sve bilo u Livakovićevim rukama. Pokazao je 'Livi' još jednom potrebnu hladnokrvnost i zaustavio udarac Golofce.

Drama se nastavila do sedme serije, kada je Gvardiol preciznim udarcem uz vratnicu pogodio za 8:7, a Boli je svoju loptu poslao visoko iznad prečke, što je označilo kraj Dinamovih muka i plasman u treće pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka.

CLUJ - DINAMO 5:6 (2:2)

CLUJ-NAPOCA. Stadion Dr. Constantin Radulescu - bez gledatelja; Sudac: Antonio Emanuel Carvalho Nobre (Portugal);

Strijelci: 0:1 Gojak (14), 1:1 Pereira (64), 1:2 Kastrati (78), 2:2 Debeljuh (90+2)

Žuti kartoni: Balgradean, Đoković, Debeljuh, Burca, Bordeianu, Rondon / Ademi, Leovac, Livaković, Petković, Kastrati

Crveni kartoni: Theophile-Cathrine (51)

CLUJ: Balgradean - Burca (od 82. Sušić), Vinicius, Boli, Comora - Bordeianu (od 113. Itu) - Chipciu (od 46. Rondon), Đoković, Deac, Pereira (od 68. Golofca) - Debeljuh

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Leovac - Gojak, Ademi, Majer (od 54. Kastrati), Ivanušec (od 68. Petković) - Gavranović (od 54. Gvardiol), Oršić (od 197. Moharrami)

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige i pretkola Lige prvaka možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Ako već niste, sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv, zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.