GLAVNA TEMA NA OTOKU

[VIDEO/FOTO] Bezobrazno bogat saudijski milijarder kupio Newcastle i digao velikane na noge; smatraju ga prijetnjom koja bi mogla ozbiljno narušiti ravnotežu u svijetu nogometa

24.10.2021 u 08:51

Bionic
Reading

Newcastle United postao je jedna od glavnih sportskih tema, a sigurno će to biti i u godinama koje dolaze. Svrake su dobile gazdu koji je nezamislivo bogat, a drugi europski velikani njegov su dolazak shvatili kao istinsku prijetnju koja bi mogla narušiti ravnotežu u svijetu nogometa

Bogati klubovi žele biti još bogatiji, trošiti milijune na transfere, plaće nogometaša i trenera, ali ako se odjednom pojavi netko tko bi mogao imati jednak ili veći proračun, odmah se dignu na noge. Upravo se to događa u Premiershipu!

Britanski biznismen Mike Ashley prodao je Newcastle nakon 13 godina za oko 400 milijuna dolara, a kupac je princ Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman. U usporedbi s njim milijarderi koji su kupili engleske klubove izgledaju kao siromasi.

Naime osobni imetak devetorice najbogatijih vlasnika engleskih klubova procjenjuje se na 82 milijarde dolara. Svih njih, da ne bi bilo zabune, a princ Salman sam je težak - 323 milijarde. Bezobrazno je bogat ili u prijevodu čak četiri puta više od svih njih zajedno. Obiteljski imetak Mohameda bin Salmana procjenjuje se pak na oko 1,5 bilijuna dolara (1500 milijardi). Nemojte pasti u nesvijest!

Privremena mjera mnoge je zbunila i svi čekaju rasplet

Uglavnom, u nogomet je stigla osoba koja ima doslovce neograničen proračun i jasno je zašto su svi u panici jer u prošlosti se pokazalo da nije problem izigrati Uefin financijski fair play. Zato je engleska Premier League izglasala privremenu zabranu sponzorskih ugovora između klubova i njihovih vlasnika nakon što je u Newcastle kao glavni većinski vlasnik došao saudijski fond PIF. Mjera koja bi trebala trajati mjesec dana, tijekom kojih bi se trebale održati rasprave o trajnoj promjeni pravila, dobila je potporu 18 od 20 klubova. Prema pisanju Guardiana, Newcastle je očekivano glasao protiv, a Manchester City bio je suzdržan.

No prinčevo bogatstvo nije jedino što muči ostatak svijeta, nego su tu i kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, kao i ubojstvo novinara. Da, ubojstvo! Džamal Hašodži ubijen je 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana turski i američki dužnosnici imenovali su kao sponzora atentata.

'Zaista sam tužna jer vidim da je novac važniji od svega u ovom životu. Kako se igrači, navijači i menadžer Newcastlea mogu pomiriti s ovom situacijom? Gdje su vrijednosti, gdje su ljudska prava, odgovornost i pravda za sve? Srce da podsjeti Zapad na ove vrijednosti', razočarana je bila zaručnica ubijenog novinara Hatice Cengiz.

Newcastleove navijače to ne brine. Većina njih burno je proslavila dolazak novog vlasnika (s prošlim su bili u svađi), zbog kojeg se nadaju da će u budućnosti vidjeti poneki naslov, jer malo je još onih koji su živi, a gledali su kada su Svrake osvajale zadnji domaći trofej - bio je to FA kup 1955. Prije toga Newcastle je osvojio pet kupova, a može se pohvaliti i s četiri naslova engleskog prvaka, no živih svjedoka za to gotovo više nema, jer su ta prvenstva osvojena početkom 20. stoljeća (1905., 1907., 1909., 1927.).

  • +5
Navijači Newcastlea Izvor: EPA / Autor: PETER POWELL

U međuvremenu je ovaj engleski klub došao do dva europska trofeja - Kupa velesajamskih gradova (1969.) i Intertoto kupa (2006.), ali fokus engleskih navijača uvijek je bio na domaćim trofejima, a njih nema.

Klub koji je osnovan 9. prosinca 1892. uskoro će proslaviti 129 godina, a u suvremeno doba imao je i zapaženijih rezultata. Od osnivanja Premiershipa (1993.) dva puta je ispadao u drugoligaško društvo, ali se kao prvak brzo vraćao, dok je u elitnom društvu dva puta završavao kao drugi (1996., 1997.), oba puta iza Manchester Uniteda.

Bilo je to vrijeme u kojem je na St. James Park stigao Alan Shearer iz Blackburna te je u deset godina postao najslavniji igrač Svraka, jer je u razdoblju od 1997. do 2006. uvijek bio najbolji strijelac kluba. On je i najbolji golgeter u povijesti ovog premierligaša s 206 pogodaka (404 nastupa), ispred Jackieja Milburna (200, 1943.-1957.) te Lena Whitea (153, 1953.-1962.). Tih godina Newcastle je dohvatio i dva finala kupa (1998., 1999.), ali nije otišao do kraja.

  • +6
Alan Shearer u dresu Newcastlea Izvor: Profimedia / Autor: PAUL ELLIS / AFP / Profimedia

Što se tiče nastupa, na vrhu je Škot Jimmy Lawrence s 496 (1904.-1922.), zatim Frank Hudspeth (472, 1910.-1929.) te irski vratar Shay Given (462, 1997.-2009.)…

Osim spomenutih, bilo je tu još slavnih igrača, a najpoznatiji među njima je Paul Gascoigne, koji je profesionalnu karijeru započeo u Newcastleu, no crno-bijeli dres nosili su još Kevin Keegan, John Barnes, Ian Rush, Michael Owen, Stuart Pearce, Gary Speed, Hughie Gallacher, Peter Beardsley, Les Ferdinnd, Andy Cole

Inače, kod Newcastlea su jedina konstanta navijači jer momčad gleda u prosjeku 50 tisuća njih, a tako je bilo i kada su sezonu 2016./17. igrali u drugoj ligi. Doduše, ove godine prosjek im je pao na oko 37 tisuća, ali dolaskom saudijskih milijuna jasno je da će euforija vratiti gledatelje na tribine St. James Parka, kojem je kapacitet 52 tisuće ljudi. Korona i prijašnji vlasnik razlog su nešto slabije gledanosti, ali doći će to na svoje...

Klub velike povijesti, s ne previše trofeja, već se spominje kao nova destinacija mnogih nogometnih veličina, no vidjet ćemo mogu li ih milijuni privući u neatraktivan kišoviti grad na sjeveru Engleske. Timo Werner, Sergi Roberto, Franck Kessie, Keylor Navas, Maurizio Icardi, Niklas Sule, Philippe Coutinho, Ousmane Dembele, Boubacar Kamara i Erling Haaland navodno su na radaru Newcastlea, a spominjao se i Luka Modrić, kojem je ipak najveća želja završiti karijeru u Realu.

Da u Newcastleu više ništa neće biti isto i da slijede drastične promjene, dokazuje i to što je dva tjedna nakon preuzimanja kluba otkaz dobio trener Steve Bruce, a čistka igrača uslijedit će u nadolazećim prijelaznim rokovima...

Silvio Marić igrao je za Newcastle, o kojem kaže: Ljut sam na samog sebe zato što nisam bio strpljiviji

Dodajmo za kraj da je Silvio Marić dvije i pol sezone bio u Newcastleu te je postao prvi Hrvat koji je upisao minute u finalu engleskog FA kupa (1999.).

'Kad sam došao u Newcastle, igrao sam malo, bio sam nervozan, nestrpljiv, ali realno fizički nisam bio na potrebnom nivou da mogu igrati i rješavati utakmice s Arsenalom, Liverpoolom, ali sam ja mislio da mogu… To su bili pravi 'macani', top igrači u to vrijeme. I mi smo bili jako dobri, igrao sam finale FA kupa te bio prvi Hrvat u takvoj utakmici. Došao je novi trener Bobby Robson, on je naravno doveo svoje igrače, pa me stavio na klupu, pa na tribinu... Sada sam ljut na samog sebe zato što nisam bio strpljiviji, više radio. I što nisam ostao malo duže, jer mi je trebalo dosta dugo i za adaptaciju', rekao je ove godine Marić za tportal o svojem vremenu u Newcastleu, a cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

A upravo su Svrake nanijele jedan od bolnijih europskih poraza Dinamu, jer su ga u zadnjoj kvalifikacijskoj rundi izbacile iz Lige prvaka 1997. U Engleskoj je bilo 2:1 za domaćina, a u uzvratu u predzadnjoj minuti drugog produžetka Temuri Ketsbaija slomio je srca modrog puka te poentirao za 2:2 i prolaz.