poslastica u nedjelju

Vettelu u Meksiku igra samo pobjeda, ali Hamiltona je teško savladati!

26.10.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Nakon pete pobjede u zadnjih šest utrka ovog vikenda u Austinu, Lewis Hamilton ima priliku sve riješiti sljedeće nedjelje na Velikoj nagradi Meksika. Sebastianu Vettelu igra još samo pobjeda, ali pitanje je hoće li biti dovoljna za ostanak u igri za titulu...

Hamilton je spreman za proslavu svoje četvrte titule prvaka Formule 1. Prelaskom Sebastiana Vettela u Austinu na stazi u izravnom duelu dotukao je ambicije Ferrarija i doveo se u idealnu situaciju uoči posljednje tri utrke prvenstva.

  • +4
Formula 1, Velika nagrada SAD-a Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Već ove nedjelje prvenstvo se nastavlja Velikom nagradom Meksika, a nakon što je Mercedes osigurao konstruktorsku titulu, svi očekuju da će isto učiniti i Lewis Hamilton u konkurenciji vozača.

Atraktivna staza omiljena među ljubiteljima Formule 1

Bit će to četvrto izdanje meksičke utrke koja je vraćena u kalendar 2014. godine. Staza braće Rodriguez obnovljena je i sređena te se dosta razlikuje od svog izdanja na kojem su se vozile utrke od 1963. do 1970. godine, kao i onog od 1986. do 1992. godine. Krug na stazi Autodromo Hermanos Rodriguez sastoji se od 18 zavoja i dugačak je 4.3 kilometra. U Meksiku imamo dva ravna pravca koji su također DRS zone, a posebno dugačak je onaj na startno-ciljnoj ravnini na kojem očekujemo pregršt pretjecanja, kao i neizvjestan ulazak u prvi zavoj prvog kruga te mogući kaos, krš i lom.

Autor: Youtube

Na stazi također imamo nekoliko zanimljivih kompleksa zavoja, od kojih je posebno atraktivan onaj u završnom dijelu kruga. Četiri su to zavoja koja traže iznimnu preciznost, a nalaze se okruženi tribinama, što daje dodatnu draž. Upravo sjajna navijačka atmosfera u Meksiku je bila najugodnije otkriće kad je staza vraćena u kalendar pa se vozači sa zadovoljstvom vraćaju ponovo ovdje utrkivati.

Hamilton favorit, Vettelu posljednja prilika

Lewis Hamilton u Meksiku još nikad nije završio na slabijem od drugog mjesta, a prošle sezone upisao je laku pobjedu. Mercedes na ovoj stazi ima same trijumfe, jer je u preostala dva izdanja prvi ciljem prošao Nico Rosberg.

No, Ferrari je pokazao ove sezone da na sličnim stazama može parirati 'srebrnim strijelama' pa je ovo posljednja prilika Sebastianu Vettelu da pokaže da je zaslužio više u 2017. godini te da ga je tek loša sreća udaljila od titule. Pobjeda u Meksiku svakako bi primirila krizu u Ferrariju koji je potonuo nakon kaosa u Singapuru i kvarova na motorima u Japanu i Maleziji.

Hamilton je uvijek gladan pobjeda, ima ih već 62 u karijeri, ali ovaj put i peto mjesto bit će mu dovoljno za osiguranje titule, što daje priliku konkurentima da ga svladaju ove nedjelje.

Moguće kontroverze i iznenađenja u utrci

Konačan poredak utrke u Meksiku možda nećemo znati ni nakon završetka, ako je suditi po onome što se dogodilo prošle sezone na istoj stazi, ali i prošle nedjelje u Austinu.

Max Verstappen je u oba slučaja ostao naknadno bez trećeg mjesta zbog kraćenja staze, što je izazvalo ogorčenje javnosti, a upravo bi mladi Nizozemac mogao biti iznenađenje utrke i potencijalni favorit iz sjene za trijumf na meksičkoj stazi, čak i ako neće padati kiša koju vremenska prognoza uoči utrke ne prognozira.

Od ostalih, Valtteri Bottas, Daniel Riccirado i Kimi Raikkonen ponovo će pokušati pomrsiti račune favoritima, a Australac ima veće izglede to i realizirati od dvojice Finaca koji već dugo voze prilično slabo.

Iz drugog plana vreba Carlos Sainz koji je promijenio Toro Rosso za Renault i odmah u SAD-u pokazao koliko je dobar te bi u duelu s vozačima Force Indije Estebanom Oconom i Sergijom Perezom trebao u kvalifikacijama i u utrci voditi borbu za pozicije od sedmog do devetog mjesta, a Fernando Alonso u slabašnom McLarenu pokušat će se nekako ugurati među osvajače bodove zahvaljujući svom vozačkom talentu.

Ponovo će se voziti na ultramekanim gumama pa bismo mogli imati više od jednog ulaska u boks. Izlazak sigurnosnog automobila na stazu je izgledan, kao i proboj s dna poretka onih koji zabrljaju na kvalifikacijama, jer neće biti problem pretjecati.

Subotnje kvalifikacije kao i nedjeljna utrka na rasporedu su u 20 sati. Ne propustiti!

Sadržaj omogućuje Prva sportska kladionica