KAD ĆE GA PROMIJENITI?

Jako glupo pravilo ponovo je krojilo poredak u Formuli 1!

22.10.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Kimi Raikkonen i Daniel Ricciardo odvezli su isto vrijeme u trećoj rundi kvalifikacija u subotu u Austinu, a četvrto mjesto pripalo je Australcu, iako je vozač Ferrarija imao bolji drugi najbrži krug. Presudilo je iznimno glupo pravilo koje je trebalo davno promijeniti...

U Formuli 1 sportska pravila često nisu na nivou popularnosti ovog natjecanja, a jedno od njih opstaje već desetljećima, iako ga je davno trebalo promijeniti.

  • +33
Formula 1, VN Japana 2017. Izvor: Reuters / Autor: TORU HANAI

Radi se o određivanju koji će vozač biti bolje plasiran na startu ako dvojica odvezu isto vrijeme u kvalifikacijama. Ponovio se takav slučaj ove subote u Austinu kada su Raikkonen i Ricciardo vozili krug 1:33.577, potpuno identičan u ključnoj trećoj rundi kvalifikacija.

U drugim sportovima poput atletike u takvim slučajevima odlučuje drugi najbolji rezultat, a Kimi je imao bolji drugi najbrži krug i po tome je trebao zauzeti četvrto mjesto. No, u Formuli 1 postoji jedno prilično glupo pravilo prema kojem prednost ima vozač koji je prvi odvozio svoj najbrži krug pa je Ricciardo na kraju četvrti jer je par sekundi prije Finca prošao ciljnom ravninom.

Da bizarnost bude veća, obojica su ušli u cilj već nakon isteka vremena kvalifikacija pa se argument po kojem je Ricciardo bolji ne može niti braniti konkretnim vremenskim podatkom.

Podsjeća to na ono što se dogodilo točno prije 20 godina u Jerezu, kada su na kvalifikacijama Jacques Villeneuve, Michael Schumacher i Heinz-Harald Frentzen odvozili potpuno isti najbrži krug, a odlučilo je i tada tko je prvi odvezao svoje vrijeme pa je Kanađanin startao prvi u legendarnoj utrci u kojoj ga je Schumi pokušao izbiti sa staze.

Tada nikom od onih koji kroje pravila u Formuli 1 nije bilo čudno da ne određuje konačni poredak u takvom slučaju drugi najbolji odvezeni krug, a čini se da im nije ni sad. Pravilo bi definitivno trebalo promijeniti, ali ako je opstalo više od 20 godina, opstat će vjerojatno i dalje...