UZBUDLJIVO U AUSTRALIJI

Vettel prokockao sve, Rosberg pobijedio Hamiltona!

20.03.2016 u 07:59

  • +9

Formula 1, Velika nagrada Australije

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jason Reed

Bionic
Reading

Nico Rosberg ostvario je svoju 15. pobjedu u karijeri ove nedjelje na otvaranju sezone u Melbourneu, završivši ispred Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela...

Nakon sramotnih kvalifikacija u subotu, nedjeljna utrka kojom je otvoreno novo prvenstvo Formule 1 definitivno nije razočarala. Gledali smo uzbudljivu borbu Ferrarija i Mercedesa na vrhu, a pobjeda je pripala 'srebrnim strijelama' zahvaljujući isključivo taktičkoj odluci sredinom utrke koja je dotukla rivala.

Nico Rosberg pobijedio je na zadnje tri utrke prošle sezone, a na isti način započeo je i 2016. godinu. Njemački 30-godišnji vozač nije briljantno startao, ali držao se iza dva Ferrarija i zatim u ključnom trenutku promijenio taktiku stavivši srednje tvrde gume zahvaljujući kojima više nije morao u boks, što mu je donijelo konačni trijumf.

Iako je bio prvi na startu, Lewis Hamilton zabrljao je na početku utrke i našao se tek na šestom mjestu i teško se probijao prema naprijed. Ipak, poput timskog kolege u pravom se trenutku odlučio staviti srednje tvrde gume i to mu je na kraju donijelo drugo mjesto.

U Ferrariju su definitivno prokockali pobjedu. Imali su prva dva mjesta nakon starta, a Sebastian Vettel sjajno je jurio i grabio prema trijumfu. No, teška nesreća Fernanda Alonsa sredinom utrke izazvala je pokazivanje crvene zastave i prekid, a talijanska momčad nije se u tom trenutku odlučila promijeniti supermekane gume na bolidu Nijemca i pobjeda više nije bila moguća. Na kraju se četverostruki F1 prvak morao zadovoljiti trećim mjestom, svojom najčešćom pozicijom otkad je potpisao za Ferrari. U završnici je dostigao Hamiltona i napao ga, ali je izletio sa staze i tako ostao iza branitelja naslova.

Pred domaćom publikom Daniel Ricciardo odradio je impresivnu utrku u Red Bullu završivši na četvrtom mjestu, ispred Felipea Masse u Williamsu. Čudesan nastup imao je Romain Grosjean u bolidu nove momčadi Haas, koji je poput Mercedesa izabrao prave gume u pravom trenutku i zatim sačuvao šesto mjesto, što je senzacionalan rezultat za američku F1 ekipu. Bodove su još osvojili Nico Hülkenberg i Valtteri Bottas, kao i dva vozača Tora Rossa Carlos Sainz i Max Verstappen koji su mogli puno više, ali su zabrljali s taktikom i na kraju se čak i međusobno sudarili.

Bila je to još jedna razočaravajuća utrka za McLaren, jer je Alonso završio utrku potpuno razbivši bolid u sudaru s Gutierrezom, dok je Button u cilj ušao tek na 14. mjestu. Tragičar je i Kimi Raikkonen koji se držao pri vrhu, ali je zbog kvara morao odustati.

Rosberg je tako poveo u ukupnom poretku ispred timskog kolege, a sljedeća utrka vozi se za dva tjedna u Bahrainu.

VN Australije, rezultati:

1. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 1:48:15,565
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) + 8,060
3. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 9,643
4. Daniel Ricciardo (Aus/Red Bull) 24,330
5. Felipe Massa (Bra/Williams) 58,979
6. Romain Grosjean (Fra/Haas) 1:12,081
7. Nico Hülkenberg (Njem/Force India) 1:14,199
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1:15,153
9. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 1:15,680
10. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 1:16,833

Poredak vozača:

1. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 25
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 18
3. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 15
4. Daniel Ricciardo (Aus/Red Bull) 12
5. Felipe Massa (Bra/Williams) 10
6. Romain Grosjean (Fra/Haas) 8
7. Nico Hülkenberg (Njem/Force India) 6
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 4
9. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso) 2
10. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 1

Poredak konstruktora

1. Mercedes 43
2. Ferrari 15
3. Williams 14
4. Red Bull 12
5. Haas 8
6. Force India 6
7. Toro Rosso 3