ugodno iznenađenje

Veliki povratak Rumunjske u vrh svjetskog nogometa: Sve je počelo lekcijom Hrvatima...

22.06.2019 u 17:02

Bionic
Reading

Nakon što je rumunjska nogometna reprezentacija lako pobijedila Hrvatsku na otvaranju U-21 Europskog prvenstva, isto je u petak napravila i Englezima, a izbornik Mirel Radoi tu je pobjedu proglasio povijesnom...

Već dva desetljeća Rumunjska nikako da stvori odličnu generaciju nogometaša koja bi ponovila uspjehe Hagija, Popescua, Petrescua i ostalih zvijezda devedesetih godina koji su na SP-u u SAD-u dogurali čak do polufinala.

Engleska - Rumunjska, Euro U-21, 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Nick Potts/Press Association/PIXSELL

Igrali su Rumunji na Euru u Francuskoj prije tri godine i nisu tamo ostavili dublji trag, ali čini se da dolaze bolja vremena za njihov nogomet. Naime, mlada U-21 reprezentacija najugodnije je iznenađenje Europskog prvenstva mladih u Italiji i San Marinu te na pragu izboriti plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Već u kvalifikacijama Rumunjska se istaknula prošavši bez poraza, a još bolje je to izgledalo protiv naših na otvaranju Eura. Pobijedili su tada 4:1, a da to nije bila slučajnost potvrdili su 4:2 trijumfom u petak protiv moćne Engleske pune skupocjenih igrača i tako došli na milimetar od osiguranja mjesta u polufinalu.

Generacija je to predvođena dvojcem slavnih prezimena. Ianis Hagi sin je najveće rumunjske legende i zaista igra sjajno posljednjih dana, a golove trpa i George Puskas koji doduše nema feze sa slavnim Mađarom i igra u talijanskom drugoligašu Palermu, no neće još dugo.

Posebno ponosan na momčad je izbornik koji je zaista odradio sjajan posao.

'Ovo mi je najljepša večer u karijeri. Ostvarili smo povijesnu pobjedu koju ćemo proslaviti kao da smo pobijedili u finalu,' izjavio je oduševljeni Mirel Radoi, bivši nogometaš Steaue koji je za izabranu vrstu igrao početkom novog tisućljeća i propustio je najveće rumunjske nogometne pobjede kao igrač, no sada ih sam stvara sa svojim dečkima kao trener.

'Dečki su odmah na terenu shvatili što treba napraviti, a naši navijači bili su fantastični. Ja sam umoran, a mogu misliti kako je njima. Nisam ni znao što bih im rekao u svlačionici, još uvijek sam u šoku,' priznao je 38-godišnji stručnjak kojeg u ponedjeljak čeka okršaj s Francuskom. Bod sigurno vodi Rumunje u polufinale, a zbog odlične gol razlike i neki manji poraz neće im naškoditi...