borba za tokio

Velik uspjeh hrvatske košarke; Split domaćin olimpijskog kvalifikacijskog turnira na koji dolaze sve NBA zvijezde

15.11.2019 u 13:03

Bionic
Reading

S nestrpljenjem se čekala odluka središnjeg odbora FIBA-e tko će dobiti domaćinstvo kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Tako će NBA zvijezde Bojan Bogdanović, Dario Šarić i društvo pokušati u splitskoj Spaladium Areni (od 23. do 28. lipnja 2020.) popraviti dojam iz prošlih kvalifikacija kada nisu uspjeli izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić priželjkivao je kako će u svom rodnom gradu Splitu (odrastao je u Imotskom, op.a.) imati priliku voditi nacionalnu selekciju na kvalifikacijskom turniru za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Velik uspjeh hrvatske košarke i predsjednika HKS-a Stojka Vrankovića koji je napravio sve, uz naglasak na jamstvo Vlade RH jamstva o uplati tri milijuna eura, kako bi Split bio domaćin.

Dodajmo kako su uz Hrvatsku, organizatori kvalifikacijskog turnira, koji će se u Splitu održati od 23. do 28. lipnja 2020., još Kanada (Victoria), Litva (Kaunas) i Srbija (Beograd).

Stoga se s nestrpljenjem čekala odluka središnjeg odbora FIBA-e. Tako je danas na sastanku u Ženevi odlučeno kako će Hrvatska, odnosno grad Split, buti jedan od domaćina četiri kvalifikacijska turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Za očekivati je kako će se svi hrvatski NBA igrači odazvati izborniku Mršiću među kojima su Bojan Bogdanović (Utah Jazz), Dario Šarić (Phoenix Suns) , Mario Hezonja (Portland), Ivica Zubac (LA Clippers), Dragan Bender (Milwaukee Bucks), Ante Toni Žižić (Cleveland Cavaliers) te mladi Luka Šamanić (San Antonio Spurs).

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Olimpijski kvalifikacijski turniri jedna su od najvažnijih i najprestižnijih FIBA-inih natjecanja, a pobjednik svakog od četiriju turnira osigurat će mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kako svaka od 24 reprezentacije koje su stekle pravo nastupa na turnirima ima već dokazanu visoku kvalitetu, sigurno je da će turniri biti vrlo atraktivni za gledatelje.

Na svakom od četiri kvalifikacijska turnira natjecat će se po šest reprezentacija, a samo prvoplasirani idu u Tokio.

Izvlačenje skupina za kvalifikacijske olimpijske turnire bit će održano 27. studenog u Ženevi.

Kvalifikacije će igrati: Angola, Brazil, Češka, Dominikanska Republika, Grčka, Hrvatska, Italija, Kanada, Kina, Koreja, Litva, Meksiko, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Slovenija, Srbija, Tunis, Turska, Urugvaj i Venezuela.

U muškoj konkurenciji, plasman na Olimpijske igre već su izborili Japan kao domaćin te sedam reprezentacija po plasmanu sa Svjetskog prvenstva: dvije iz Europe (Španjolska, Francuska), dvije iz Amerike (SAD, Argentina) te po jedna iz Oceanije (Australija), Afrike (Nigerija) i Azije (Iran).

Podsjetimo, Hrvatska se za posljednja dva sudjelovanja na olimpijskim turnirima izborila upravo kroz kvalifikacijske turnire: 2008. godine su naši košarkaši u Peking otišli preko turnira u Grčkoj, a za OI 2016. u Rio de Janeiru su pobijedili Grčku i dvaput Italiju na turniru u Torinu.