KALKULACIJE

Vatreni si zakomplicirali situaciju u borbi za Euro; evo zašto je ključan Wales

13.10.2023 u 11:34

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija si je domaćim porazom od Turaka zakomplicirala situaciju u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2024., ali daleko od toga da je u opasnost došao njen plasman na završnicu

Da, 'Vatreni' nisu igrali dobro, priznao je to i izbornik Zlatko Dalić, atmosfera na prelijepoj Opus Areni bila je, da upotrijebimo neku blažu riječ – nikakva. Ipak, ne treba sada od tih 90 minuta raditi 'grčke tragedije'.

Hrvatski reprezentativci i dalje imaju sve u svojim rukama, uostalom navikli su nas na uzbuđenja u kvalifikacijama, mora biti malo drame da ima o čemu pričati četiri milijuna 'izbornika' u Lijepoj našoj. Dakle, situacija nije alarmantna, iako bi mogla postati ukoliko u nedjelju Vatreni kiksaju u Cardiffu protiv objektivno puno slabijeg Walesa koji je, podsjećamo, sretno došao do boda u Splitu.

Euro u Njemačkoj sljedeće godine izborit će sigurno po dvije reprezentacije iz svake skupine, a Vatreni su drugi s deset bodova, tri manje od Turske, ali i jednom utakmicom manjka u odnosnu na glavnog konkurenta. Osim spomenutog gostovanja u nedjelju u Walesu, Vatrene 18. studenog očekuje i put u Latviju te tri dana kasnije domaći ogled na Maksimiru protiv Armenije.

  • +64
Hrvatska - Turska, kvalifikacije za Euro 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sam pogled na suparnike govori da i uz sve probleme s ozljedama Hrvatska može do maksimalnih devet bodova u zadnja tri kola, a time i do prvog mjesta te prve jakosne skupine na Euru.

Remi s Walesom udaljio bi nas od 'jedinice' (i lakšeg ždrijeba), ali bi zadržali pristojan razmak u odnosu na pratitelje Wales i Armeniju te se tako još više približili plasmanu na Euro kao drugoplasirani iz kvalifikacija.

Jedino bi poraz od Walesa mogao sve zakomplicirati, jer bi nas Velšani bodovno dostigli (imali bi od nas i bolji međusobni omjer) pa više ne bi ovisili samo o sebi u zadnja dva kola, ali uvjereni smo kako Hrvatska u Cardiffu ne može biti u tako lošem izdanju kao sada u Osijeku.

Postoji i jedna kombinacija po kojoj bi Turska, Hrvatska i Wales na koncu mogle završiti natjecanje bodovno poravnate.

Kada bi Wales primjerice dobio sve svoje preostale utakmice, doma Hrvatsku i Tursku, a u gostima Armeniju, Hrvatska slavila protiv Latvije i Armenije, a Turci kod kuće dobili Latviju, sve tri ekipe bi imale po 16 bodova. Zatvorio bi se krug u kojem bi Dalićeva momčad bila najlošija.

Čak i da se takvo što dogodi i Hrvatska zauzme treće mjesto u skupini, imala bi još jednu priliku za EURO jer bi zahvaljujući plasmanu u Ligi nacija dobila priliku u dodatnim kvalifikacijama.

  • +30
Hrvatski navijači na Opus Areni, Hrvatska - Turska Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL
Standings provided by Sofascore