plan za opus arenu

Vatreni neće igrati na praznom stadionu u Osijeku! Evo detalja o posebnom članku Uefe

15.09.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Dok čelnici Hrvatskog nogometnog saveza čekaju odluku Disciplinske komisije Uefe o kazni Vatrenima, radi se na tome da tribine na novom osječkom stadionu Opus Areni ne budu prazne

Zbog ustaške zastave, koju su tri navijača unijela na kvalifikacijsku utakmicu protiv Latvije, igranu na Rujevici, strahuje se od nove kazne.

>> Dalić i Kustić ogorčeni: Ovo sa zastavom na Rujevici nije slučajno

Naime, kao što je potvrđeno, promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Nešto kasnije Jurica Jurjević, voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u u UEFA-inom postupku, potvrdio je da su tri navijača privedena i prijeti im doživotna zabrana odlaska na utakmice.

No ono čega se čelnici HNS-a najviše plaše i što bi bilo katastrofalno po Vatrene jest činjenica da je vrlo izgledno da se sljedeća kvalifikacija utakmica protiv Turske, koja će se igrati 12. listopada na novom stadionu Opus Areni u Osijeku, održi bez navijača.

Govoreći o mogućoj kazni, Jurjević je otvorio zanimljivu temu i rekao kako je moguće da će se ipak igrati pred punim stadionom. Ali tribine u Osijeku, točnije nešto više od 13 tisuća sjedalica, ispunila bi djeca u dobi od sedam od 14 godina.

'Nećemo se lako predati jer naš je stav da hrvatski građani ne zaslužuju igranje bez publike. Hrvatska ne zaslužuje igrati pred praznim stadionom. Ako nas kazne utakmicom bez publike u Osijeku, onda će se, ako Uefa dozvoli, igrati na stadionu punom djece', kazao je između ostalog Jurjević.

O čemu se točno radi?

Naime Uefin statut, kad je u pitanju Disciplinska komisija, u članku 73. navodi sljedeće za utakmice koje će se igrati bez navijača:

  • nitko ne smije prisustvovati osim ako nadležno disciplinsko tijelo ne odluči drugačije
  • utakmica koja se igra iza zatvorenih vrata s izuzetkom: djeca do 14 godina (uz odgovarajuću pratnju) iz škola i/ili nogometa te akademije pozvane na utakmicu (također primjenjivo u slučaju djelomičnog zatvaranja stadiona).

Dalić i Vatreni uvjereni da zabrane neće biti

Dan kasnije izbornik Zlatko Dalić o zabrani pristupa navijačima za Novu TV je između ostalog rekao:

'Čvrsto sam uvjeren da se to neće dogoditi, da to neće biti jer mi to nismo zaslužili. Koliko znam, Savez radi sve što je u njihovoj moći da nađu tko je to organizirao, tko je to napravio da se radi ta hajka na reprezentaciju i vjerujem da ćemo ipak u Osijeku biti s navijačima', kazao je Dalić.

Ako Uefa zaista donese odluku i Hrvatska bude kažnjena tako da na utakmici s Turskom u Osijeku ne smiju biti gledatelji, kako se doznaje - HNS će tražiti da na njoj budu barem djeca. Pozvat će se na taj izuzetak sve kako novi stadion ne bi bio prazan... Složen je plan za 'spas Opus Arene'. No u statutu Uefe piše: 'Disciplinska komisija može donijeti i drugačiju odluku', stoga treba biti strpljiv.

Inače, posljednji takav slučaj viđen je nedavno u Beogradu, na kvalifikacijskoj utakmici Srbija-Mađarska, koju su s tribina pratila samo djeca od sedam od 14 godina i to potpuno besplatno te uz nadzor volontera.

Naime, kako navode pravila Uefe, na svakih petnaestero djece mora doći punoljetni voditelj.

Ono što je tada morao napraviti FSJ sad možda čeka i HNS. U slučaju da Uefa odobri da djeca mogu doći na stadion, HNS će uputiti javni poziv svim školama nogometa i svim nogometnim klubovima koji rade s djecom uzrasta od sedam do 14 godina. Također će pozivi ići većini osnovnih škola u blizini…

  • +54
Hrvatska - Latvija, kvalifikacije za Euro 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL
  • +7
Hrvatski navijači uoči Latvije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL