iz dohe

Gvardiol o suzama i što mu je uplakanom prvo rekao Livaja te što će djeci pričati o Messiju. Kramarić: Bacat će se na glavu jer će s tom broncom postati heroji, ali...

15.12.2022 u 15:08

Bionic
Reading

U subotu od 16 sati Hrvatska protiv Maroka igra utakmicu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, a kakvo je stanje u momčadi - nakon poraza od Argentine i velike fizičke i psihičke potrošnje - otkrili su napadač Andrej Kramarić i stoper Joško Gvardiol

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić u srijedu je na konferenciji za medije nahvalio Maroko, reprezentaciju koju je većina analitičara vidjela u borbi za treće mjesto.

'Maroko je najveće iznenađenje SP-a, složili su se preko ljeta, vratili su neke igrače i probudili su nacionalno jedinstvo. Nisu primili nijedan gol osim autogola, pobijedili su Belgiju, izbacili su Portugal i Španjolsku i imaju sav moj respekt', kazao je Dalić uoči subotnje utakmice koja se igra od 16 sati.

No s kojih 11 igrača Dalić ide po broncu i koji su upitni? To je pitanje koje muči sve navijače. Andrej Kramarić i Joško Gvardiol svakako bi trebali biti među prvih 11 za tu važnu utakmicu. Ipak je u pitanju brončana medalja.

Gvardiol o suzama nakon utakmice, zašto je plakao te zagrljaju i odnosu s Markom Livajom:

'Marko i ja smo jako dobri prijatelji i svi se ovdje dobro slažemo. Atmosfera je super, a da nije ovako, tko zna kako bismo završili ovaj turnir. Suze? Pogodio me poraz, znao sam da smo završili put i sad nam preostaje borba za treće mjesto. Marko mi je rekao: 'Mlad si, ovo ti je prvo prvenstvo i bit će toga još'', kazao je Gvardiol.

'To je dio odrastanja, ali suze nisu bile zbog pogreške, bilo je nekih drugih stvari. Ne znam postoji li igrač koji ne griješi, pogotovo na poziciji stopera. Imam jako važnu ulogu i rekao bih da je to sastavni dio sporta, ali siguran sam da će ih biti još. Pokušavam da ih bude što manje, ali bit će ih', dodao je Gvardiol.

Na pitanje kako se osjeća jer je igrao protiv Argentine pod injekcijom rekao je:

'Bolje je nego što je bilo prije. Imamo još danas i sutra da poradimo na tome i mislim da ću biti zdrav i da ću biti u sastavu.'

Kramariću je stiglo pitanje je li razgovarao s Draženom Ladićem o utakmici za treće mjesto. Ipak je on igrao 1998. godine.

'Sjećam se kao klinac te utakmice iz 1998., koja se ne zaboravlja. To je neopisivo... Sad smo mi u toj situaciji i moramo biti svjesni da je to povijesna utakmica za Hrvatsku i pitanje je kad će se ponoviti. Ovakve prilike moraju se iskoristiti. Moramo biti svježi u glavi. Te 1998. sam kao klinac skakao po ulici s prijateljima i roditeljima i sad opet imamo priliku usrećiti ljude i ove mlađe generacije koje će pričati o tome kao što ja sad pričam', kazao je Kramarić.

Nada li se Gvardiol nagradi za najboljeg mladog igrača SP-a?

'Pa bilo bi lijepo, ali još draže bi mi bilo da osvojimo brončanu medalju.'

emocije na visini

Obojica o Luki Modriću i je li mu ovo vjerojatno zadnji nastup na SP-u

'Svi imamo toliko lijepih riječi o Luki, hvala mu na svemu što je napravio za Hrvatsku i općenito za nogomet. Poznajući njega, nisam baš siguran da mu je zadnje. Nažalost, godine rade ono što rade svima nama, još nitko nije izmislio nikakvu injekciju protiv toga. On na terenu nogomet čini puno jednostavnijim i lakšim i nadam se da će što sporije prolaziti ovi dani', rekao je Kramarić.

'Na početku sam rekao da bih volio iskoristiti Modrića i ostvariti nešto na ovom Svjetskom prvenstvu. Imamo priliku u subotu i nadam se da će se to ostvariti', dodao je Gvardiol.

Kramarić o Maroku u 1. kolu te kakvu utakmicu možemo očekivati u subotu.

'Mene ne iznenađuje to da je Maroko tako daleko dogurao. U toj prvoj utakmici osjetili smo o kakvoj momčadi se radi. Tvrdi su, dobro organizirani, a prema naprijed te uvijek mogu iznenaditi i dat će život za tu medalju. Svjesni smo toga, respektiramo ih maksimalno', kazao je Kramarić.

'Bit će to utakmica jako slična onoj prvoj. Bit će puno borbe, malo prilika i morat će biti puno strpljenja. Vidjeli smo da se mogu nositi protiv Francuske, mogli su čak i iznenaditi, ali Francuska je Francuska. Odlučit će neki momenti ili individualna kvaliteta.'

Gvardiolu je stiglo pitanje o dočeku te o činjenici da se u njega zaljubila cijela zemlja:

'Naravno da nastojim na terenu biti totalno drugi tip nego izvan terena. Jednostavno, kad dođeš na teren, moraš znati pokazati dozu drskosti jer jednostavno bez toga ne možeš napraviti velike stvari. Doček? Imao sam 16 godina nakon SP-a u Rusiji i sve utakmice do finala gledao sam na moru, u Novigradu. Vratio sam se u Zagreb na doček jer su počele pripreme u Dinamu. Svi znamo kakve su to scene bile, scene koje je teško ponoviti. Nadam se da će biti nešto slično kao 2018.', kazao je Gvardiol.

Kramarić je dobio pitanje o Maroku. Hoće li to biti prijateljska utakmica ili...?

'Ako pitate igrače Maroka je li ovo prijateljska utakmica za njih, već sam odgovorio da je njima ovo utakmica za život. Bacat će se na glavu jer će s tom broncom postati heroji u svojoj zemlji za cijeli život. No, isto tako, za nas je također ovo utakmica koju ćemo moći prepričavati svojoj djeci i nešto što ćemo pamtiti cijeli život', kazao je Kramarić.

Strane novinare zanimalo je kako je Gvardiolu bilo igrati protiv Messija:

'Lijepo iskustvo iako sam već prošle sezone igrao u klubu protiv Messija. Totalno je drugačiji tip igrača u klubu i reprezentaciji. Drago mi je, iako se radi o porazu, ali kad znaš protiv kakvog si igrača igrao, jednog dana ću djeci moći pričati da sam ga čuvao 90 minuta. Nadam se da ćemo idućom prilikom uspjeti pobijediti Argentince', kazao je Gvardiol.

Osjeća li se umor? Ovo će biti sedma utakmica reprezentacije na turniru.

'Osjećam se top. Nisam umoran, čak mi je i žao da završava prvenstvo i da nema više utakmica. Šalim se malo, je li ovo reklama za FIFA-u? Nije kraj sezone, nismo izmoreni. Jasno, nisam igrao sve minute kao neki drugi dečki, ali ja sam spreman', kazao je Kramarić.

Nekoliko riječi Kramarić je rekao i o dočeku 2018. godine:

'Prva uspomena na 2018. je doček, to je bilo nešto nestvarno, toliki broj ljudi, cijela nacija. To je oslikalo cijelo prvenstvo i ostaje ti za cijeli život. Otići kući kao pobjednik ili gubitnik nije isto, iz tog razloga već treći put govorim da ovo nije nikakva prijateljska utakmica, nego borba za život.'