STRAŠAN RUKOMETNI STROJ

Utakmica Hrvatica i Norvežanki je sudar Davida i Golijata; nanijele su nam najteži poraz u povijesti Eura, a po utakmici zabijaju devet golova više

11.12.2020 u 14:19

Bionic
Reading

U subotu (18.15 sati) hrvatske rukometašice igraju svoju petu utakmicu na Euru protiv prvog favorita prvenstva Norveške koja je također na stopostotnom učinku, a sve svoje suparnike je svladala uvjerljivo

Bit će to derbi dosadašnjeg dijela prvenstva, jer je riječ o reprezentacijama koje su upisale samo pobjede. No bez obzira koliko su nas hrvatske rukometašice oduševile, moramo priznati da bi sve osim trijumfa Skandinavki bilo ogromno iznenađenje, veće nego kada su naše djevojke srušile Mađarsku i Nizozemsku.

Norveška je veleslila u ženskom rukometu, sve nacionalne vrste zajedno nemaju naslova na Euru koliko sljedeće hrvatske protivnice - čak sedam zlata, tri srebra i jednu broncu. Uz to se Norvežanke mogu pohvaliti sa po dva olimpijska zlata, srebra i bronce te s tri svjetske titule (uz četiri srebra i tri bronce).

Za usporedbu Hrvatska s tih natjecanja nema niti jedno odličje... Sudar je to Davida i Golijata, ali hrvatske rukometašice su na ovom prvenstvu pokazale da ih se ne smije podcijeniti.

  • +14
Hrvatska - Rumunjska, EP rukometašica, 10.12.2020. Izvor: Profimedia / Autor: BO AMSTRUP / AFP / Profimedia

Norvežanke u napadu izgledaju zastrašujuće, zabile su u četiri utakmice 137 golova, čak 36 više od Hrvatske ili u prosjeku devet više od naših cura po susretu. Najveća opasnost iz njihovih redova je desni vanjski Nora Mork koja je zasad na 30 pogodaka i prvi je strijelac Eura.

'Kada sam ih vidio u prve dvije utakmice, bila je to rapsodija, igrale su savršeno, čak i protiv Njemačke koja je vrlo jaka ekipa. Protiv Rumunjske izgledale su ranjivo, ali svaki protivnik je različit. Jako ih poštujem', rekao je hrvatski izbornik Nenad Šoštarić.

Na Eurima su se ove dvije reprezentacije susrele dva puta, Hrvatska je 1994. slavila 16:15, a 22 godine kasnije, Norvežanke su našoj reprezentaciji nanijele najteži poraz na kontinentalnoj smotri – 16:34.

'Protiv Nizozemske smo kontrolirali utakmicu i sada se spremamo za Hrvatsku koja je mnoge iznenadila svojim rezultatima', kratak je bio norveški izbornik Thorir Hergeirsson.