'POŠTENO' SUĐENJE

USKOK-ove snimke dokaz protiv Širića, na sudu Mamić i Štimac

30.04.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Tajne USKOK-ove snimke kojima se navodno dokazuje primanje mita u prvoj nogometnoj ligi trebale bi biti prvi dokaz na suđenju bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću koje u petak 7. lipnja počinje na zagrebačkom Županijskom sudu

Snimke, među ostalim, po tvrdnjama USKOK-a dokazuju da je optuženi nogometni dužnosnik krajem 2011. primio 30 tisuća eura za 'pošteno suđenje' od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja.

Osim na prvom ročištu snimke bi se u sudnici trebale gledati, odnosno slušati i 14. lipnja, nakon čega bi sudsko vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac trebalo početi ispitivati svjedoke.

Prvi bi trebao biti nogometni sudac Bruno Marić, poznat po sporu s europskom nogometnom asocijacijom UEFA. Marić bi trebao pojasniti okolnosti pod kojima je Hajduk navodno oštetio ne priznavši mu gol protiv Splita u kolovozu 2011.

Na današnjem pripremnom ročištu sudsko je vijeće prihvatilo i niz drugih svjedoka oko čijeg su se ispitivanja usuglasili obrana i USKOK među kojima je još nekoliko nogometnih sudaca, trenera, Maleš i drugi iz vodstva Hajduka te trenutni izbornik Igor Štimac

O prijedlogu obrane da se ispitaju i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić te bivši tajnik HNS-a Zorislav Srebrić odlučit će se tijekom suđenja.

Širiću će se suditi zajedno s bivšim tajnikom NK Karlovca Nevenom Šprajcerom, koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, dok je postupak protiv suoptuženog bivšeg nogometnog suca Stjepana Djedovića razdvojen nakon što je pretrpio moždani udar.

Širić i Djedović terete se za primanje 30 tisuća eura mita za 'pošteno' suđenje Hajduku, dok je Širić optužen da se sa Šprajcerom dogovorio da njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni također osigura 'pošteno' suđenje.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.