'pao' je dva puta...

Usain Bolt bio mu je najbolji prijatelj, a onda mu je Nesta 'ukrao' olimpijsko zlato; zbog istog dopinga je 'pala' i Sandra Perković

06.10.2021 u 18:16

Bionic
Reading

Jamajčanski sprinter Nesta Carter (36), osvajač medalja na Olimpijskim igrama i na Svjetskim prvenstvima, drugi je puta u karijeri pozitivan na doping, objavila je Međunarodna atletska federacija

Nesta Carter (36) godinama je slovio kao jedan od najbržih ljudi na svijetu, no sada se pokazalo kako je sve to bila teška laž jer je jamajčanski sprinter godinama nastupao dopingiran.

Carter je u štafeti Jamajke 4x100 metara osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine u kojoj je bio i Usain Bolt. Osvojio je Carter u istoj disciplini - i tada uz svog najboljeg prijatelja Usaina Bolta - zlato i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

No, 2016. godine je Svjetska antidopinška agencija u suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom još jednom napravila testove uzoraka s Olimpijskih igara u Pekingu te se pokazalo kako je Carter te 2008. bio pozitivan na metilheksanamin.

Zbog njega je jamajčanska štafeta ostala bez zlatne medalje, a prijateljstvo s Boltom bilo je na velikoj kušnji. Nakon novog doping skandala Jamajka će dobiti najomraženijeg sportaša jer zbog Neste Cartera je moguće da će ostati i bez zlata iz Londona!

Naime, metilheksanamin se na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA), a sportaši ga slobodno mogu koristiti u procesu treninga i priprema, ali ako se nađe u uzorku uzetom tijekom natjecanja, onda podliježu sankcijama.

Dodajmo kako su mnogi sportaši i sportašice imali problema zbog upotrebe metilheksanamina, a među njima je i naša Sandra Perković koja je 2011. godine zbog toga 'zaradila' šest mjeseci suspenzije.

Potvrdu pozitivnog testa sada umirovljenog Cartera dali su predsjednik predsjedavajućeg Disciplinskog vijeća za borbu protiv dopinga na Jamajci i odvjetnik sprintera Stuart Stimpson.

Za sada se ne zna na koju je zabranjenu tvar Carter bio pozitivan i u kojem vremenskom periodu.

Carter, koji je u ponedjeljak navršio 36 godina, deveti je najbrži čovjek svih vremena i četvrti najbrži Jamajčanin na 100 metara, s najboljim rezultatom 9.78 sekundi. Službeno je odlazak u mirovinu objavio u kolovozu ove godine.