fešta u kranjskoj gori

Urnebesna Goni Pony utrka u Sloveniji ponovo privukla više od tisuću natjecatelja!

29.05.2018 u 22:48

Bionic
Reading

Više od tisuću vozača na biciklima bez brzina s kotačima od 50.8 cm, poznatim pod nazivom Pony, prošlog je vikenda sudjelovalo na brdskoj utrci čiji je cilj bio na najvišem cestovnom prijevoju u susjednoj nam Sloveniji.

Četvrto izdanje brdske biciklističke utrke Red Bull Goni Pony, u kojoj su natjecatelji na biciklima bez brzina s kotačima od 50.8 cm (20 inča) morali savladati uspon iz Kranjske Gore na Vršič, okupilo je rekordnih 1060 sudionika. Ovoga je puta više od petine sudionika pristiglo iz inozemstva i to ponajprije iz susjednih zemalja – Austrije, Hrvatske i Italije. Među sudionicima je bilo više od 170 pripadnica nježnijega spola.

Neobična je to utrka i, iako vrlo zabavna, nimalo lagana: u utrci su, naime, mogli sudjelovati samo Pony bicikli u originalnom (tvorničkom) izdanju, bez zupčanika i pogonskih motora, s najmanje stražnjom kočnicom. Bili su dopušteni samo kotači od 50.8 cm i okvir bicikla bez karbonskih dodataka, a nije bilo dozvoljeno mijenjati veličinu kotača i omjer pogona bicikla. Najpoželjniji Pony na utrci bio je, naravno, legendarni Rogov model napravljen između 1965. i 1985. godine, ali su i vlasnici novijih modela bili dobrodošli.

Natjecatelji su morali savladati uspon duljine 13,5 km s visinskom razlikom od 800 m. Iako su se pobjednicima smatrali svi oni koji su na svojim Pony biciklima uspjeli doći do Vršiča, najbrže je vrijeme u ženskoj konkurenciji zabilježila prošlogodišnja pobjednica Laura Šimenc koja je do cilja došla za 48 minuta i 48 sekundi. U muškoj je konkurenciji pobijedio debitant Luka Ljubič s rezultatom 43 minute i 27 sekundi.

Nagrade

Stručni je žiri ocjenjivao i stil biciklista. Ne, nije bila riječ o stilu vožnje jer to je ipak nalikovalo borbi s planinom, već o retro-stilu inspiriranom '60-ima, '70-ima i '80-ima kada su se proizvodili originalni Pony bicikli. Nagrade za najbolji imidž u retro-stilu osvojili su „pin-up djevojka” Patricija Goričan i „farmer u čizmama s kokicom” Gašper Lazar.

Najboljim je timom u povorci Pony bicikala proglašen tim ski kluba Vuzenica. Do cilja su stigli u skijaškim kombinezonima i pancericama, a na bicikle su ukrcali čak i skije. Na cilju su imali priliku pokazati se na snijegu, a osim toga osvojili su i put u Salzburg gdje će imati prilike razgledati Hangar 7 i letjeti helikopterom.

Sanjin Štimac, koji je s grupicom prijatelja na natjecanje stigao na Pony biciklu čak iz Rijeke, dobio je nagradu za fotografije objavljene na Instagramu prije samog događaja s hashtagom #ponypriprave (Pony pripreme).

Vrijeme je čitavoga dana bilo lijepo, što je dodatno pridonijelo odličnoj atmosferi koja je potrajala i nakon dodjele nagrada te se nastavila na partyju s disco glazbom.

Kako je to izgledalo na utrci pogledajte ovdje!