NOVI KAKA I RONALDINHO

Upoznajte pet mladih dragulja brazilskog nogometa

02.02.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Nedavno se lopta ponovno počela kotrljati brazilskim terenima. Budući da se početno igraju regionalne lige, većina elitnih klubova pružila je svojim najboljim igračima dodatni tjedan odmora

Među njih spada i Neymar, dečko o čijim se nogometnim vještinama već nekoliko sezona priča nadugo i naširoko.

Ipak, ako Brazil misli krenuti po prvu svjetsku titulu kod kuće na SP 2014. godine, njegov nogometni dar neće biti dovoljan. U pohodu na taj trofej, Neymar će morati biti prva violina, a sada vam želimo predstaviti pet mladića, redom mlađih od 22 godine, koji bi također trebali igrati bitne uloge u tom nogometnom orkestru.

5. Oscar, dos Santos Emboaba Junior (20 godina)
Klub: Internacional
Pozicija: ofenzivni vezni, obje noge
Igrač na kojeg podsjeća: Kaka
Omalena prznica ubojita šuta, Oscar i Damião su tandem kluba Internacional, koji jedini talentom može parirati Gansu i Neymaru. U ofenzivnom dijelu veznoga reda može igrati sve pozicije, a naročito je opasan kada se na dvadesetak metara oslobodi braniča te uputi udarac prema golu. Oscar je pravi igrači poteza, čije su igračke kvalitete mješavina onih koje su nekoć prikazivali Kaka i Juninho Pernambucano.

Iako je mlad, Oscar svojim šutom nerijetko para protivničke mreže

4. Casemiro, Carlos Henrique (19 godina)
Klub: São Paulo
Pozicija: centralni defanzivni vezni, dešnjak
Igrač na kojeg podsjeća: Gilberto Silva
Jeste li se ikad pitali kakvog biste igrača dobili križanjem Patricka Vieire i Andree Pirla? Danas je upravo Casemiro najbliže tom odgovoru. Iako je i dalje tinejdžer, već je zaradio prvi poziv u reprezentaciju, gdje se čini da će biti dugoročno rješenje za poziciju koju su nekad uspješno igrali Gilberto Silva i Emerson. Uz uvjet da se nastavi nogometno razvijati, Casemiro bi lako mogao biti bolji igrač od spomenutog dvojca.

Casemiro pokazuje nevjerojatnu lakoću kretanja za čovjeka takve fizičke građe

3. Leandro Damião, da Silva dos Santos (22 godine)
Klub: Internacional
Pozicija: centralni napadač, dešnjak
Igrač na kojeg podsjeća: Fernando Torres
Kao i Torres u najboljim danima, Damião je podjednako velika prijetnja glavom i nogom te bilo leđima ili prsima, usmjeren prema golu. Napadač je to koji posjeduje sve kvalitete igre u šesnaestercu, uz nevjerojatnu lakoću kretanja s obzirom na visinu od 188 centimetara. Stoga nije ni čudno da je bio prva želja Tottenhama prošloga ljeta, a ovoga će svakako u neki od najvećih europskih klubova.

Osim šesnaesterca, Damião je i kralj nogometnog sombrera


2. Lucas, Rodrigues Moura da Silva (19 godina)
Klub: São Paulo
Pozicija: ofenzivni vezni, dešnjak
Igrač na kojeg podsjeća: Ronaldinho
Slično kao i Ronaldinho, Lucas najviše voli igrati kao lijevo napadačko krilo, čime može probiti stranu ili krenuti prema sredini i uputiti šut kao dešnjak. Dijapazon njegovih driblinga nepregledan je, na račun kojih biva redovito pozivan u reprezentaciju, gdje zasad nema većeg učinka. Ipak, sa samo 19 godina postao je ključna figura kluba iz São Paula, jednog od najvećih i najpoznatijih u Brazilu.

Lucasovih se driblinga ne bi posramili ni majstori poput Ronaldinha, Ribberyja ili Messija


1. Ganso, Paulo Henrique Chagas da Lima (22 godine)
Klub: Santos
Pozicija: centralni ofenzivni vezni, lijevak
Igrač na kojeg podsjeća: Zinedine Zidane
U lakoći njegova koraka, podignutom pogledu pri kontroli lopte te suverenosti vladanja veznim redom postoji nešto 'zidanovsko'. Zajedno s Neymarom čini najubojitiji dvojac brazilskog, a vjerojatno i kontinentalnog nogometa Južne Amerike. Budući da se nedavno uvrijedio na čelnike kluba jer nisu otkupili dio njegova ugovora, Gansov bi odlazak u Europu mogao doći i prije od planiranog, možda čak i ove zime.

Ganso je u mnogim dvobojima dominantna figura centralnog dijela terena