prijateljska u st. gallenu

Upečatljivi nastupi Melnjaka i Bradarića, uz debitanski gol Pašalića za prvu pobjedu protiv Švicarske i osmijeh na licu izbornika Dalića

07.10.2020 u 22:40

Bionic
Reading

Nogometaši Hrvatske upisali su prvu pobjedu u 2020. godini, svladavši u St. Gallenu domaćine, Švicarce 2:1. Izbornik Dalić ima razloga za zadovoljstvo, jer nekolicina igrača a prije svih Melnjak, Bradarić i Budimir, pokazali su da zaslužuju svoje pozive u reprezentaciju

Baš kao što je i najavljivao uoči utakmice, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić iskoristio je utakmicu protiv Švicarske da isproba neke od igrača koji baš i ne igraju previše u reprezentativnom dresu. Pa su tako od prve minute krenuli debitant Domagoj Bradarić, zatim Filip Uremović, Dario Melnjak, Duje Ćaleta – Car, Josip Brekalo, Mario Pašalić

Naravno, sve te silne promjene itekako su se osjetile u igri, pa je trebalo dobrih pola sata da se igrači 'osjete' i odigraju koju suvisliju akciju.

>> Hrvatski su se navijači zaželjeli reprezentacije, toliko da Švicarcima za utakmicu u St. Gallenu nisu ostavili praktički ni jednu ulaznicu

Prije toga nešto su bolji dojam ostavili domaćini. U 7. minuti Rodriguez je lažnjakom izbacio Bradarića, te se izborio za udarac, ali kojeg je Livaković uspio zaustaviti.

Prvi pokušaj naših vidjeli smo u 10. minuti, kada je s nekih 20 metara pucao Brekalo, ali preko gola.

Do nove prigode naših čekali smo još pet minuta, a tada je Bradarić lijepo ubacio s lijeve strane, no Petković je bio prekratak.

  • +15
Prijateljska utakmica, Švicarska - Hrvatska, 2020. Izvor: EPA / Autor: PETER KLAUNZER

Nakon toga, Švicarci su ubacili u 'brzinu više', a prvi koji je zaprijetio Livakoviću, bio je njegov suigrač iz Dinama Mario Gavranović. U toj 23. minuti, hrvatski je golman izašao kao pobjednik. Međutim, u novom okršaju, nakon što je Xhaka odlično ubacio, a Gavranović bio brži od Ćalete-Cara, Livaković je bio nemoćan.

Taj pogodak kao da je probudio naše, a posebno raspoloženi bili su igrači na lijevoj strani, Melnjak i Bradarić.

Prvo je bek Rizespora na 'pladnju' servirao loptu Petkoviću, no Dinamov je napadač bio neprecizan s pet metara.

U 42. minuti na sceni je Bradarić, čiju je asistenciju Brekalo prekrasnim udarcem spremio iza leđa Omlina za 1:1. A razigrani Lilleov branič u prilici se našao i na samom kraju prvog dijela, no njegov se udarac odbio od domaćih igrača u korner.

U drugo poluvrijeme Švicarci su ušli s tri promjene, dok je Dalić zamijenio tek Badelja, uvevši Brozovića. I već na samom startu nastavka, hrvatska je obrana imala dosta posla. No, Bradarić je uspio izbaciti jedan ubačaj u korner. Nakon udarca iz kuta, lopta je došla do Lotombe, koji je jakim udarcem pokušao iznenaditi hrvatskog golmana, ali Livaković je uz manje probleme ipak spriječio drugi gol Švicaraca.

Ovog puta naši su odgovorili puno brže, nije im trebao novi primljeni gol. Vida je u 52. minuti sjajno proigrao Brekala, a igrač Wolfsburga sjurio se prema 16-ercu, ali Omeragić ga je zaustavio u zadnji tren.

Minutu, dvije kasnije vidjeli smo još jednu lijepu akciju naših, s time da se Petković malo povukao i više sudjelovao u igri, pa je nakon jednog svog driblinga odlično otvorio prostor za suigrače, ali Švicarci su ipak pročitali njegovu ideju.

U 56. minuti Dalić je na teren poslao Marka Roga, povratnika u reprezentaciju, te Antu Budimira, kojem su to bile prve minute u reprezentaciji. Na klupu je povukao Kovačića i Petkovića.

U zadnjih pola sata priliku je dobio i Tin Jedvaj, dok je s terena izašao Uremović.

Naravno, sve te promjene razbile su ritam, pa je pitanje bilo tko će se prije vratiti, ali dojam je bio da su Dalićeve izmjene bile željnije igre. A da je tome tako uvjerili smo se u 65. minuti, kada je Rog presjekao jednu loptu domaćih, Pašalić sjajno proigrao Budimira, a ovaj povratnom loptom stvorio gol priliku za čak dvojicu naših igrača. Ipak, Pašalić je bio brži, pri tom i dovoljno precizan te je pokraj Roga ipak on gurnuo loptu u mrežu. Bio je to prvijenac Atalantinog veznjaka u reprezentativnom dresu.

Švicarci su u 71. minuti skoro došli do izjednačenja, nakon što je Vargas lakoćom izbacio Jedvaja. Ipak, Livakovića nije mogao svladati, ali ono što je trebao napraviti Dinamov golman, odradio je Domagoj Vida, koji je u tim trenucima još nosio i kapetansku vrpcu. Pošteno se izvikao na Bayerovog igrača.

U 75. minuti dočekali smo i povratak kapetana Luke Modrića, koji je propustio rujanske obveze. Osim Modrića, na teren je ušao i Perišić, dok su izašli Brekalo i Pašalić.

Naravno, okupljeni na tribinama ovacijama su dočekali Modrića, a on im je uzvratio s nekoliko sjajnih proigravanja. Vrlo dojmljiv bio je i Budimir, koji je uklizavanjima i požrtvovnošću podsjetio na Marija Mandžukića.

Sve u svemu, ova je utakmica ipak mogla oraspoložiti izbornika Dalića. Kao prvo zato što je postao prvi izbornik, nakon Barića, Štimca i Kovača, koje je upisao pobjedu protiv Švicarske. Kao drugo, jer se vratio pobjednički duh uoči natjecateljskih utakmica protiv Švedske i Francuske. I kao treće, možda još i važnije, da je dobio odlična rješenja na lijevoj strani, u Dariju Melnjaku i Domagoju Bradariću.

Bio je to četvrti hrvatsko - švicarski međusobni susret nakon proglašenja neovisnoti i prva pobjeda naše reprezentacije. Na Euru 2004. bilo je neriješeno (0:0), a Švicarska je pobjedu upisala u prijateljskoj utakmici 2012. u Splitu (4:2), dok je u prijateljskoj utakmici 2014. godine, također odigranoj u St. Gallenu, bilo 2:2.

Hrvatska reprezentacija se u četvrtak vraća u Zagreb gdje će se nastaviti pripremati za nastavak Lige nacija i utakmice protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada) na stadionu Maksimir.