PRIHOD EUROPE 15,7 MILIJARDI

Unatoč krizi, europski nogomet privređuje još više

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2010 12:19
  • Objavljeno 09.06.2010 u 11:58
Tottenham - Luka Modrić, Bolton - Fabrice Muamba, Mustapha Riga

Tottenham - Luka Modrić, Bolton - Fabrice Muamba, Mustapha Riga

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Usprkos izazovima u globalnom ekonomskom okružju, nogometno tržište u Europi vrijedilo je 15,7 milijardi eura u sezoni 2008/2009. Gledano u domaćim valutama, Liga petice (Engleska, Francuska, Italija, Njemačka i Španjolska) podigla je u prošloj sezoni svoje prihode na ukupno 7,9 milijardi eura. Bundesliga, Seria A i Liga 1 ostvarile su porast prihoda u sva tri ključna segmenta – pravima od TV prijenosa, utakmicama i oglašavanju.

S prihodima od 2,3 milijarde eura, engleska Premier liga i dalje donosi najviše prihode od svih nogometnih liga na svijetu. No, deprecijacija funte od 7 posto u odnosu na euro utjecala je na smanjenje razlike prihoda te lige u odnosu na drugoplasiranu Bundesligu. Razlika u prihodima tih dviju liga iznosi 0,7 milijardi eura. Bundesliga je zabilježila impresivan rast prihoda od 10 posto, zahvaljujući čemu njezini prihodi iznose 1,575 milijardi eura, čime je nadmašila prošlogodišnju drugoplasiranu ligu, španjolsku La Primeru. Prihodi španjolske lige iznosili su 1,501 milijardi eura, zahvaljujući pobjedama Barcelone i Madrida, no ukupan prihod ostalih klubova u toj ligi se smanjio. Prihodi talijanske Serie A povećali su se za pet posto, te sad iznose 1,494 milijardi eura, zahvaljujući čemu je plasirana ispred francuske 1. lige, čiji su prihodi po prvi put premašili jednu milijardu eura.

Dan Jones, partner za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu, komentira: 'Stalni porast prihoda u europskom nogometu pokazuje doista impresivnu otpornost izazovima globalne ekonomske krize. To je dokaz lojalnosti navijača, ali i činjenice da je nogomet i dalje vrlo atraktivan za sponzore i TV kuće. Najveći izazov koji stoji pred nogometom nije ostvarivanje prihoda, već potreba za boljom kontrolom troškova, posebno kad je riječ o plaćama igrača i cijenama transfera'.

Plaće igrača u Ligi petice porasle su za šest posto i po prvi put premašile pet milijardi eura. U engleskoj i talijanskoj ligi porast plaća nadmašio je stopu rasta prihoda, dok je Bundesliga postala najprofitabilnija europska liga. Operativna dobit njemačkih klubova porasla je na 172 milijuna eura, čime su nadmašili Premier ligu. Talijanska Seria A i francuska 1. liga i dalje bilježe gubitke. U Španjolskoj, Barcelona i Real Madrid ostvarili su znatnu operativnu dobit, dok ostatak klubova ima znatne operativne gubitke.

Novi UEFA-in Sustav licenciranja klubova i regulativa o financijskom fair playu, odobren u svibnju 2010., koji se odnosi na ulazak u UEFA-ina natjecanja, zahtijevat će od mnogih europskih klubova uspostavu učinkovitije ravnoteže između prihoda i rashoda. Ključni dio regulative je 'točka pokrića' što, u načelu, znači da klubovi neće smjeti potrošiti više no što zarade, nakon što se uzmu u obzir određeni neoporezivi troškovi.

“Novi UEFA-in Sustav licenciranja klubova i regulativa o financijskom fair playu počet će se primjenjivati na financijska izvješća krajem 2012., a sankcija neće biti prije 2013.-2014. godine. To će klubovima dati dovoljno vremena da se prilagode na nov sustav, iako bi naravno bilo mudro početi s prilagodbom što prije. Pored želje za stalnim rastom prihoda, klubovi se moraju usredotočiti i na upravljanje troškovima, koji trebaju biti u ravnoteži s prihodima. Bitno je zadržati fleksibilnost kako bi se moglo pravodobno reagirati u slučaju nepredviđenih promjena prihoda,” komentira Alan Switzer, direktor za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu.

Među ostale zaključke Deloitteovog Godišnjeg pregleda financija u nogometu spadaju:

- Prava na TV prijenos i dalje su glavni izvor prihoda za Ligu petice. U sezoni 2008/09 ukupni je prihod iz ovog izvora iznosio 3,712 milijardi eura, što je 47 posto prihoda klubova u spomenutim ligama.

- Prihodi od utakmica porasli su za dva posto te su u sezoni 2008/09 iznosili 1,795 milijardi eura.

- Prosječna posjećenost utakmica porasla je u Bundesligi, Seriji A i Primeri, dok je engleska Premier liga zabilježila pad od četiri posto

- Plaće igrača u Seriji A porasle su za 12 posto. Španjolska i talijanska liga zabilježile su skromniji porast plaća od 3-4 posto. No, 'najzdraviji' omjer plaća i prihoda i dalje ima Bundesliga.

- Europski klubski nogomet sve se više polarizira. Vodećih 20 nogometnih klubova u sezoni 2008/09 ostvarilo je ukupni prihod od 3,9 milijarde eura, što je četvrtina prihoda kompletnog europskog nogometnog tržišta.

- Nizozemska Eredivisie i dalje je vodeća liga izvan Lige petice, s prihodima od 422 milijuna eura u sezoni 2008/09. Prema UEFA-inom izvješću vezanom uz omjere prihoda za sezonu 2007/08, Nizozemcima su najbliži konkurenti ruska Premier liga (prihodi od 352 mil. eura), turska Super Liga (342 mil. eura) i portugalska Liga (256 mil. eura)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi