RAMLJAKOV MEMORIJAL

Ukrajinski Dudek prekinuo dominaciju Dinama

05.06.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti Memorijala Mladen Ramljak domaćin nije osvojio 'kantu'. Bolji u ovogodišnjem finalu bili su dečki iz kijevskog Dinama, a zagrebačkom imenjaku je ostala kao utjeha dobro odigran turnir

Finale 9. memorijalnog turnira Mladen Ramljak, ujedno najljepše dosad viđeno na Maksimiru, otišlo je na stranu kijevskog Dinama, koji je nakon lutrije penala svladao domaćine iz Zagreba.

Dinamo je krenuo po deveti uzastopni naslov i golom Čabraje došao u vodstvo, no Ukrajinci su pokazali da su sasvim zasluženo u finalu. Pred oko 2.000 gledatelja okrenuli su rezultat i golovima Bratkova i Buialskoga došli u vodstvo. U tom trenutku trener Jeličić, koji se danas oprašta od juniora i prelazi u Radnik Legea, u igru je prvi put uveo Matea Kovačića.

Najbolji Dinamov omladinac povezao je 'modre' redove te se drugim golom Čabraje Dinamo izvukao iz minusa. Bilo je prilika s obje strane, no dvoboj je otišao prema ruletu jedanaesteraca.

Domaći golman Zelenika obranio je dva udarca i sam zabio petu seriju (kao i lani protiv Hajduka, kad je njegov gol bio odlučujući), no ove godine imao je izvanrednog kolegu. Tkačenko je od prve serije plesao po liniji, što su nekada u finalima Lige prvaka radili Liverpoolovi golmani Grobelaar i Dudek, te tako potpuno zbunio domaće izvođače. Obranio je tri udarca, posljednji upravo Kovačiću, i inicirao prvo slavlje stranaca na zagrebačkom turniru.

Kovačić nije mogao vjerovati, potekle su i suze - taj je dečko možda i pod prevelikim pritiskom.

Ljepotica je viđena i u borbi za 3. mjesto, u kojoj je Espanyol u posljednjih 10 minuta vodstvo Rapida 3:1 pretvorio u slavlje 4:3. Peti na turniru je Villarreal, koji je s čak 8:0 svladao SAD, a začelje je izbjeglo AIK-u koji je svladao nemoćni Al Nasri 3:0.

Najbolji strijelac turnira je Nicholas iz Villarreala sa sedam postignutih golova, najbolji igrač je Buialski iz kijevskog Dinama, a iz istog kluba stiže i najbolji golman - Tkačenko.