izabrali izbornika

Ugledni Nizozemac dobio priliku ispred Slavena Bilića

25.01.2018 u 12:59

Bionic
Reading

Australski nogometni savez (FFA) je u četvrtak imenovao nizozemskeg trenera Berta van Marwijka novim izbornikom nogometne reprezentacije koja će od 14. lipnja do 15. srpnja sudjelovati na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kao kandidata za istu funkciju spominjalo se i našeg Slavena Bilića

Van Marwijk je na toj funkciji zamijenio Angea Postecogloua koji je, nakon što je Australiju odveo na SP 2018., napustio vođenje reprezentacije.

  • +23
Australija - Honduras Izvor: Reuters / Autor: DAVID GRAY

Van Marwijk (65) je s reprezentacijom Nizozemske stigao do finala na SP 2010., a u kvalifikacijama za SP 2018. bio je izbornik Saudijske Arabije koja je bila s Australijom u istoj kvalifikacijskoj skupini. 

Predsjednik Australskog nogometnog saveza Steven Lowy je kazao da je iskustvo 'i poznavanje igre Socceroosa koje je van Marwijk stekao u kvalifikacijama za SP učinilo ga idealnim izborom za izbornika'. 

'To je sjajan rezultat za australski nogomet. Bert van Marwijk je svjetska klasa', rekao je Lowy.

Van Marwijk ima manje od pet mjeseci da se pripremi za svoj glavni zadatak, SP u Rusiji. Prvi test će imati u prijateljskim utakmicama protiv Norveške u Oslu 23. ožujka, a onda četiri dana kasnije protiv Kolumbije u Londonu. Australija prvu utakmicu na SP u Rusiji igra 16. lipnja u Kazanu protiv Francuske.

Podsjetimo, osim Nizozemca, kao jedan od najobiljinijih kandidata za ovu funkciju bio je i naš Slaven Bilić. Doduše, njegovo ime vezali su i uz brojne klubove, a prije koji dan i uz škotsku reprezentaciju. No, sâm Bilić nedavno je izjavio kako mu trenutno odgovara biti na odmoru jer sada ima puno vremena za obiteljska druženja.