MANJE OBOLJELIH I UMRLIH

Ugledni hrvatski liječnik koji se brine o zdravlju naših najboljih nogometaša objasnio zašto je bjeloruski nogomet preživio koronavirus

18.05.2020 u 19:44

Bionic
Reading

U novom SportKlub podcastu govorilo se o povratku nogometa i kako će to utjecati na zdravlje ljudi

Emisiju je vodio Neven Cvijanović, a gosti su mu bili dugogodišnji liječnik hrvatske nogometne reprezentacije Zoran Bahtijarević i komentator Sportkluba Ivan Ivković.

Emisija je počela pričom o Bundesligi gdje se nastavio nogomet. Međutim, gost se dotaknuo situacije u Bjelorusiji koja je pratkički 'pregazila' koronavirus jer se tamo nogomet cijelo vrijeme igrao.

'Razlog zbog kojeg je Bjelorusija nastavila sa sportom bez problema je ta da je u toj državi obavezno cijepljenje kod rođenja. Većina država koje to to izglasale su imale manje brojke oboljelih i umrlih, jedino me tu demantira Rusija u kojoj ima puno slučaja, a također je obavezno cijepljenje', rekao je Bahtijarević te dodao:

'Kada gledam države poput Italije i Španjolske onda smatram da su mjere u Hrvatskoj bile prijeko potrebne da bi se smirila situacija. Slažem se sa svojim kolegom gospodinom Capakom koji je rekao da smo 'kupili' nekoliko mjeseci zbog ovakvih mjera, dok se ne nađe lijek protiv virusa. To bi trebalo biti kroz najkasnije godinu dana po mojim predviđanjima.'

Počela je Bundesliga, ali bez gledatelja...

'Ono što sam čitao po njemačkim medijima je da će se igrači vrlo teško naviknuti na ovakve utakmice bez gledatelja. U nekim trenucima je to zvučalo sablasno jer jer Bundesliga ipak liga u kojoj ima najviše gledatelja i u kojoj je atmosfera fantastična. Spomenuo bih Commerzbank stadion u Frankfurtu gdje je atmosfera naprosto fantastična kada je pun stadion, sada protiv Borussie Monchedgladbach je zaista bilo nešto što je nezamislivo. Upravo mi se u toj utakmici činilo da su igrači psihički odsječeni', reako je Ivković.

  • +7
Bundesliga, Union Berlin - Bayern Izvor: Profimedia / Autor: HANNIBAL HANSCHKE / AFP / Profimedia

'Što se tiče medicinske strane, moram reći da pauza od dva mjeseca ostavlja traga na profesionalnim sportašima. Ovo je prvi put u povijesti nakon drugog svjetskog rata da smo imali kompletan prekid sporta. Možemo povući paralele s dugotrajnim ozljedama i povratkom igrača dugotrajnih ozljeda i jasno je da će svima trebati neko vrijeme da se vrate na onu staru razinu', nadovezao se Bahtijarević.

  • +5
Bundesliga, Borussia Dortmund - Schalke Izvor: Profimedia / Autor: Martin Meissner / AFP / Profimedia

Kako će izgledati hrvatska nogometna liga kada krene početkom lipnja?

'Ne bih smio previše pričati o tome po nalogu HNS-a, ali ću reći samo da su mjere poprilično slične njemačkima, osim što su prilagođene hrvatskoj epidemijološkoj i ekonomskoj situaciji. Po Europi su gubici od televizijskih prava su enormno veći nego u Hrvatskoj, pa će shodno tome mjere kod nas biti prilagođene našem standardu. Razlog zašto sam ja u cijeloj ovoj priči su nogometaši. Oni bi jako puno izgubili da ne igraju šest mjeseci, njihova sljedeća sezona bi bila ugrožena zbog tolike pauze. Zato sam ponosan što će HT Prva liga biti praktički druga liga u svijetu po jačini u kojoj će se igrati nogomet i to će pomoći igračima da lakše dođu u izlog menadžera i europskih klubova', govorio je Bahtijarević.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.