torcida 'časti'

UEFA sprema drastičnu kaznu; Hajduk bi zbog 'vjernih navijača' mogao biti izbačen iz Europe

19.07.2019 u 10:43

Bionic
Reading

Debakl na samom startu sezone i ispadanje već u 1. pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu Hajduku bi na kraju čak mogao biti i manji problem od onog koji im se tek sprema. Naime, ljutiti su navijači 'bilih' nakon šokantnog 3:1 poraza od malteške Gzire utrčali na travnjak Poljuda, napali igrače i vodstvo kluba, a dio ih se krenuo obračunati s čelnicima u VIP loži...

Sljedećih će nekoliko dana u Splitu biti pravi pakao, kako god okreneš mira neće biti. Na Poljudu vrije, sramotni domaći poraz od malteških poluamatera posljednji je u nizu šamara i poniženja koje je doživio Hajduk.

Niže od ovoga, da ih 'neka tamo Gzira United' u posljednjim trenucima utakmice pobijedi 3:1 i izbaci iz Europe u trenucima kad nova sezona za ozbiljno još niti nije počela, teško da se može pasti. Ali, Hajduk i njegovi 'vjerni navijači' imaju rješenje i za to. Može li niže? Ako pitate Torcidu, može.

Naime, dio ljutitih navijača nakon poraza od Gzire provalio je ogradu i utrčao na teren, pokušao napasti igrače i ljude iz stručnog stožera Hajduka. Drugi dio 'najvatrenijih' pripadnika Torcide krenuo je u obračun s klupskim čelnicima koji su poniženju od malteškog predstavnika svjedočili iz VIP lože na zapadnoj tribini Poljuda.

Policija i redarska služba brzo su reagirali, svi koji su utrčali na teren uspješno su svladani, ali situacija nije bila nimalo bezazlena. Slično je bilo i na tribini, salva verbalnih uvreda, psovki, prijetnji...

No, nakon prospavane noći, kad su se svi otrijeznili i 'pročistili' od rezultatske katastrofe i šoka kojeg su doživjeli u četvrtak navečer, uslijedio je - novi šok.

Realnost je surova. UEFA je nemilosrdna kad se takve stvari dogode. Utrčavanje navijača na teren, a posebice mogući obračun s igračima. To disciplinska tijela Uefe jednostavno ne trpe. A Hajduk je 'stara mušterija', naplaćali su se 'bili' kazni i kazni, većinom su plaćali 'nestašluke' svoje 'vjerne' Torcide koja im je sustavno godinama praznila ionako ne baš punu blagajnu.

  • +23
Bijesni navijači uletjeli na travnjak na ispadanja Hajduka Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

No, sad je uzdrmani Hajduk suočen s potencijalno drastičnom kaznom. Na Poljudu bi bili presretni kad bi ih UEFA kaznila 'samo' novčano i/ili praznim tribinama. Na to su se ionako naviknuli. Problem je u tome što bi se 'disciplinci' sada mogli odlučiti 'pokazati zube' i drastično kazniti Hajduk.

Što bi to moglo značiti? U najgorem scenariju je to izbacivanje iz svih natjecanja UEFE, Hajduk bi tako na godinu ili dvije mogao biti izbačen iz Europe. Ako bi se i to dogodilo, nitko u Splitu se ne bi previše iznenadio. A ni ljutio. Barem bi izbjegli ovakve šokove i ispadanja od nepoznatih poluamatera u pretkolima Uefinih natjecanja. Svi bi se spasili. I navijači, i igrači i Hajduk... I uz sve to uštedjeli novac. Puno novca...