nešto potpuno novo

UEFA potvrdila revoluciju Lige prvaka; evo kako će izgledati novi sistem natjecanja

05.03.2024 u 14:14

Bionic
Reading

Europska nogometna federacija (UEFA) na svojim je službenim kanalima potvrdila promjene u Ligi prvaka, Europskoj i Konferencijskoj ligi te detaljno predstavila novi sistem natjecanja za sljedeću sezonu

Natjecanje s 32 kluba podijeljenih u osam skupina s po četiri momčadi definitivno odlazi u povijest, umjesto toga će se igrati jedinstvena liga s 36 klubova.

U tom će novom formatu svaka momčad igrati najmanje osam utakmica, ali ne protiv istih protivnika kod kuće i u gostima. Momčadi će biti podijeljene u četiri jakosne skupine i svaka će igrati s po dvije ekipe iz svake jakosne skupine, jednu utakmicu na svom stadionu, a jednu u gostima.

Tako će se, nadaju se u Uefi, dati momčadima priliku testirati se protiv šire konkurencije, a više će međusobno igrati i velikani.

UEFA je pojasnila kriterije prema kojim su u Ligu prvaka ušle četiri dodatne momčadi. Jedna će momčad biti trećeplasirani iz pete najjače europske lige po UEFA koeficijentu, a u ovom trenutku je to francuska Ligue 1. Druga momčad bit će prvak države s najboljim koeficijentom, a koji bi inače igrao kvalifikacije. Dosad su kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri momčadi, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet. Treća i četvrta dodatna momčad ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski 'ubaciti' dvije momčadi u glavnu fazu Lige prvaka.

Ligaški dio Lige prvaka završava nakon osam kola, a najboljih osam momčadi plasirat će se izravno u osminu finala, dok će momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrati doigravanje (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala. Ostatak nokaut faze ostaje isti kao i do sada.

Momčadi plasirane od 25. do 36. mjesta završavaju natjecanje i ne 'prelaze' kao do sada u Europsku ligu.

Inače, Europska liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će u Konferencijskoj ligi svaka momčad u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam.