MALIMA 'MRVICE'

Uefa opet podilazi bogatim i moćnim klubovima; ovo što će se dogoditi u Ligi prvaka povijesni je presedan

28.03.2022 u 19:32

Bionic
Reading

Predstavljen je novi sustav kvalifikacija za nogometnu Ligu prvaka i jasno je kako Uefa opet ide na ruku bogatim velikanima

Uefa je spriječila stvaranje zatvorenog natjecanja bogatih klubova – Superligu, ali je istodobno stvorila nešto slično - Ligu prvaka.

Nabolje momčadi iz najjačih liga imaju izravan ulazak u skupine, ne moraju biti ni prvaci svojih država nego imaju zajamčeno mjesto čak i ako su u prvenstvu četvrti.

S druge strane prvaci iz malih država, kao što je i Hrvatska, moraju prolaziti pretkola kako bi se dokopali Lige prvaka. Uglavnom, manjim klubovima dane su 'mrvice' s bogate Uefine trpeze, a u budućnosti će biti još gore.

Naime, Udruženju Europskih nogometnih klubova predstavljen je novi model kvalifikacija za Ligu prvaka, a zanimljivo je da će se dva mjesta za plasman u Ligu prvaka dijeliti prema povijesnom uspjehu klubova što je nevjerojatno i nesportski.

Od sezone 2024/25. Liga prvaka će imati 36 momčadi, četiri više nego sada. Tablica će biti formirana po ligaškom modelu, a svaki klub imat će garantiranih najmanje 10 utakmica, četiri više od dosadašnjih šest.

  • +21
Real Madrid - Barcelona (29. kolo La Lige) Izvor: EPA / Autor: Juanjo Martin

Od nova četiri mjesta, dva će se dodjeljivati na račun spomenutog povijesnog uspjeha klubova, ali samo onih koji završe jedno mjesto ispod onog koje u njihovim prvenstvima vodi u Ligu prvaka. Za te momčadi gledat će se tko ima najbolji europski koeficijent zadnjih pet godina i imat će pravo na direktan plasman u skupine.

Jedno mjesto dodijelit će se petoj momčadi lige koja je u tom trenutku najbolja po koeficijentu u Europi (sada je to Engleska), a jedno mjesto bit će određeno kroz kvalifikacije koje će igrati prvaci država među kojima je i hrvatski prvak.

Ove promjene trebale bi biti potvrđene u svibnju ove godine.