POTRES U MAKSIMIRU

UEFA odrezala novu drakonsku kaznu Dinamu!

25.09.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Zagrebački Dinamo dobio je novu 'čestitku' iz Uefe, objavili su u Maksimiru. Naime, na izvanrednoj konferenciji glavni direktor kluba Tomislav Svetina objavio je kako će Dinamo sljedeću europsku utakmicu protiv PSV-a igrati pred praznim tribinama te je uz to kažnjen sa 65 tisuća eura. Ali stigla je i u vjetna kazna...

Direktor Tomislav Svetina javnosti je objasnio detalje nove kazne koju je Dinamo dobio od Uefe. Treba reći kako je osim jedne utakmice pred praznim tribinama i 65.000 eura Dinama dodatno kažnjen drugom utakmicom uvjetno na pet godina pred praznim tribinama. Razlog su  domaća utakmica protiv Šerifa te gostujuća utakmica protiv bečke Austrije.

'Svi smo očekivali kaznu jer su pravila Uefe jasna. Mi smo popravili dvije od tri greške. Od Uefe smo dobili pohvale za organizaciju utakmica i upravo zbog toga nismo izbačeni iz natjecanja. Pohvaljeni smo i za utakmicu u Beču u domeni što smo mi organizirali', kazao je Svetina.

'Htio bih pozvati sve navijače Dinama da u utakmicama koje će biti da podrže Dinamo jer je on ispred svih. Neka ne dozvole da zbog pojedinih navijača bude pod sankcijama, a to su oduzimanje bodova i izbacivanje iz Europe.

Uefa je izrazila jasan stav o rasizmu, bez obzira što mi mislili o tome. Dinamo nije trn u oku Uefi, oni kažnjavaju sve, bez obzira o kojem se klubu radi i koliko je veliki i s kakvom armijom navijača dolazi. Ustat ćemo s tužbom prema navijačima koji su identificirani, i već protiv četiri navijača se vodi postupak. Na utakmici protiv Šerifa policija je identificirala 300 osoba i protiv njih će ići tužba za naknadu štete', kazao je Svetina.

Kada je riječ o Uefi, Svetina je želio reći i sljedeće:

'Uefa je prepoznala napore kluba da se utakmica odigra u normalnim uvjetima i zato je kazna kakva je, i nije došlo do izbacivanja, ali ne znači da u budućnosti neće biti ako se nastavi s rasističkim navijanjem. Za Uefu je 'Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje' rasističko vrijeđanje i zbog toga je Dinamo kažnjen.'

'Stanimo uz pokušaj da Dinamo ostane u Europi, jer ovo ponašanje nije prihvatljivo. Mi ćemo probati ove sankcije ublažiti, ali teško je da ćemo išta uspjeti. Dinamo je ujedno kažnjen i s 5.250 eura zbog neprimjerenog vladanja igrača, vezano uz žute i crvene kartone', dodao je Svetina.

Zaista nova drakonska kazna koja, ako se ovaj trend nastavi, može opasno uzdrmati klub iz Maksimira.

Podsjetimo, 'modri' su već puno puta platili kazne Uefi zbog izgreda navijača, a svojedobno su u klubu istupili u javnost kako Dinamu prijeti čak i izbacivanje iz europskog natjecanja.

Posljednja kazna u Europi je bila ona kada je zatvorena tribina istok protiv Šerifa, a uz to je stigla i novčana kazna od 25 tisuća eura.

Inače, sljedeća domaća utakmica Dinama u Europskoj ligi je protiv nizozemskog PSV-a 24. listopada 2013.