ovo će skupo platiti

UEFA neće imati milosti! Crvenu zvezdu čeka drastična kazna zbog gnjusnih uvreda upućenih Zlatanu Ibrahimoviću i Anti Rebiću

04.03.2021 u 08:16

Bionic
Reading

Europska nogometna federacija (UEFA) podigla je optužnicu protiv Crvene zvezde zbog rasističkog vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića, objavljeno je na službenoj web-stranici. Istraga je pokrenuta nakon što je netko iz svečane lože stadiona u Beogradu za vrijeme prve utakmice šesnaestine finala Europske lige 18. veljače između Crvene zvezde i Milana vrijeđao nogometaše Milana...

Zlatan Ibrahimović tu prvu utakmicu nije igrao, sjedio je na tribinama kao rezervni igrač, a nakon utakmice 18. veljače pojavile su se snimke koji prikazuju i dokazuju vrijeđanje švedskog internacionalca.

Vrijeđanje se odnosi na balkanske korijene Ibrahimovića, koji je rođen u Švedskoj, ali su mu roditelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na jednoj od snimki s dotične utakmice u Beogradu jasno se čuje kako jedan od prisutnih na stadionu 'Rajko Mitić' u Beogradu Ibrahimovića vrijeđa, između ostalog, i riječima 'balijo jedan smrdljivi'.

Bez obzira na to što ulaznice za tu utakmicu nisu bile u slobodnoj prodaji, na stadionu su bili brojni 'gosti' i čelnici Crvene zvezde. Ovo 'gosti' shvatite uvjetno jer su to mahom bili 'zaslužni' navijači, ozloglašene Delije.

  • +11
FK Crvena zvezda - AC Milan, Europska liga, 18.2.2021. Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Prema disciplinskim pravilima Uefe, klubovi koji su domaćini utakmice odgovorni su za sve incidente na stadionu. Pa će tako Crvena zvezda sve gnjusne uvrede, koje su mahom upućene Zlatanu Ibrahimoviću i našem Anti Rebiću, sada masno platiti.

Disciplinska komisija Uefe, krovne europske nogometne federacije, sada je i službeno pokrenula postupak protiv Crvene zvezde, a tereti ih se za povredu tri točke pravila:

  • Rasističko ponašanje - članak 14 (2) Disciplinskog pravilnika
  • Provokativno, uvredljivo skandiranje - čl. 16 (2) (e) Disciplinskog pravilnika
  • Kršenje protokola UEFA za povratak u igru - paragrafi 4, 6 i 17.1.7 UEFA-inog protokola za povratak u igru (Return To Play)
  • +4
Milan - Crvena zvezda, šesnaestina finala Europske lige, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: MATTEO BAZZI

Kazna? Realno, moglo bi ih biti nekoliko, vrlo vjerojatno će biti 'kombinirane' - disciplinske za klub i neke dužnosnike, ali i financijske naravi. O svemu će odlučivati CEDB, Uefino tijelo za Kontrolu, etiku i disciplinska pitanja.

Za očekivati je da bi kazne - posebice one financijske - mogle biti drastične jer Uefa najoštrije sankcionira svake pokušaje rasističkog ili nacionalističkog vrijeđanja, posebice prema igračima. U Beogradu će jako dobro zapamtiti gostovanje Milana, bez obzira na to što su 'crveno-beli' ekspresno reagirali i službeno se ispričali Ibrahimoviću te ostalim igračima i dužnosnicima 'rossonera'. UEFA im ovo neće oprostiti...