I TO ŠTO PRIJE

UEFA mora zabraniti utakmice Srbije i Albanije!

15.10.2014 u 17:33

Bionic
Reading

S obzirom na političku situaciju u regiji i pitanje Kosova, Srbiji i Albaniji nisu trebali biti omogućeni međusobni nogometni obračuni, no Uefa se naivno nadala da će sve proći bez incidenata…

U okviru ždrijeba kvalifikacija za Euro 2016. postojala su i dva dodatna pravila: Španjolska i Gibraltar ne smiju igrati u istoj grupi, isto kao ni Armenija s Azerbajdžanom. Iz političkih razloga, službeno je objašnjenje krovne europske nogometne reprezentacije.

Politička prepreka odigravanju utakmica uvedena je kao dodatno pravilo ždrijeba nakon što su Armenija i Azerbajdžan izvučeni u istu grupu prije desetak godina te onda odbili međusobno dvaput igrati.

Uefa nije isti princip upotrijebila kad su u pitanju bile Albanija i Srbija, iako postoji silna međusobna mržnja zbog pitanja Kosova. To se osvetilo nogometu u utorak, kada se dvoboj ove dvije reprezentacije pretvorio u veliku sramotu.

I zato se dio umjerenih srpskih medija, poput Monda pita: zašto već ždrijebom nije isključena ovakva situacija? Poznavatelji prilika na ovom području mogli su predvidjeti viđeni scenario.

Uefi u obranu ide da je na prostoru bivše Jugoslavije bjesnio rat prije dvadeset godina, a do utorka niti jedna utakmica nije bila prekinuta niti je posebno prijetio prekid, bez obzira na navijačku međunacionalnu netrpeljivost.

No, ekonomsko-politička situacija u regiji dovela je do jačanja radikalnih skupina, a policija ne može sto posto jamčiti sigurnost akterima na terenu. U dvoboju Bugarske i Hrvatske bilo je problema na tribinama, a pregršt ozlijeđenih prije i poslije susreta Mađarske i Rumunjske. Ovo pak u Beogradu je bilo nešto najgore posljednjih godina u susretu reprezentacija.

Možda je nemoguće zabraniti sve utakmice zemalja koje su u prošlosti bile u sukobu ili imaju sadašnja neslaganja, no Srbija protiv Albanije definitivno je dvoboj prevelikog rizika. I u budućnosti ga neko vrijeme sigurno više nećemo gledati…