od sezone 2024/25.

Uefa kreće s velikim promjenama; jedno pravilo koje je odgovaralo Dinamu se ukida

11.07.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Već se pisalo o tome kako su čelnici Uefe najavili velike promjene, a kad sve to bude službeno potvrđeno više ništa neće biti isto

Ukratko, iz Uefe su najavili poprilično velike promjene koje stupaju na snagu od sljedeće sezone 2024/25.

Najvažnija informacija za hrvatske klubove – koji izbore plasman u Europu, svakako jest činjenica da Uefa uvodi novi format klupskih europskih natjecanja od sezone 2024/25.

Tako će u sva tri europska natjecanja nastupati po 36 klubova, a od prije je poznato kako se u prvom dijelu natjecanja ukida sustava po skupinama u kojem se nalazilo po četiri kluba.

Od sezone 2024/25. klubovi će biti podijeljeni u četiri kvalitativne grupe te će svaki klub u prvoj fazi odigrati osam utakmica.

Nakon toga, osam najbolje plasiranih klubova izborit će direktan plasman u osminu finala, a preostalih osam sudionika za plasman dalje borit će se kroz play-off.

No, ono što je posebno važno naglasiti za hrvatskog prvaka jest činjenica kako se ukida jedno staro pravilo koje je nagrađivalo klubove koji su poraženi u play-offu Lige prvaka. Po starom pravilu, koje će vrijediti još ove sezone, poraženi iz play-offa Lige prvaka za nagradu su dobili priliku za popravni u Europskoj ligi. Na taj način klubovi su 'spašavali sezonu', a usput su i dobro zaradili.

Od hrvatskih klubova najsvježiji primjer je zagrebački Dinamo koji je u tru navrata izborio 'proljeće u Europi' (2018/'19., 2020/'21. i 2021/'22.) i jako dobro od svega zaradio.

Po novom pravilu Uefa više ne želi dodatno honorirati klubove koji su ispali iz Lige prvaka u tzv. ligaškom dijelu sezone.