LUTRIJA ZA SVE

U sjeni trijumfa Lewisa Hamiltona ostalo ogorčenje vozača: Ovo je bilo frustrirajuće, smiješno, to nije Formula 1...

18.11.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Na VN Turske Lewis Hamilton je obranio titulu svjetskog prvaka i po broju naslova izjednačio Michaela Schumachera pa su u sjeni ostale brojne kritike na račun katastrofalnih uvjeta na stazi

Podsjećamo, Britanac je prošlog vikenda pobijedio na Istanbul Parku čime je potvrdio osvajanje sedm titule u karijeri. Hamilton je startao kao šesti, ali je dobrom vožnjom u uzbudljivoj trci na klizavoj i mokroj stazi uspio nadoknaditi zaostatak. Drugi je bio Meksikanac Sergio Pérez (Racing Point) a treći Nijemac Sebastian Vettel (Ferrari).

I dok je većina govorila o Hamiltonovom izjednačavanju rekordnih sedam naslova Schumachera, nekako u sjeni toga ostale su brojne kritike na pripremu staze.

'Moram biti iskren, jako sam frustriran. Kada sam prešao na zeleni dio gdje je bilo puno vode, izvrtio sam se. Pokušao sam izbjeći zid i zato sam spalio gume. Nakon toga možete brzo dostići dečke, ali ne možete pretjecati, jer imate samo jednu liniju, a i ta linija je jako skliska tako da je bilo jako frustrirajuće. Morali smo čekati odlazak suparnika u boks ili da se nešto dogodi. Stanje asfalta je također bilo smiješno', dio je izjava Maxa Verstappena koji je u Red Bull Racingu završio tek kao šesti.

  • +9
Formula 1, VN Turske Izvor: EPA / Autor: Murad Sezer / Pool

Još je bio kritičniji George Russell u Williamsu-Mercedesu koji je prije utrke uništio krilo i nos razbijanjem u zid.

'To je nevjerovatno. Ovaj vikend nije bio ono što Formula 1 zapravo jeste. Siguran sam da je šou izgledao sjajno i siguran sam da bi mi se sviđalo to gledati sa kauča kod kuće, ali na stazi je to za sve bila lutrija. Volim voziti u kišnim uvjetima, ali ovo je bilo nešto drugačije. Svi su bili uzbuđeni zbog dolaska ovdje, ali od prvih krugova na prvom treningu nismo imali prijanjanje. Najveći faktor je u tome nesumnjivo nova podloga staze. Kao da smo vozili na ledu. Kada bih izletio sa staze na stari beton, imao bih zapravo više gripa nego na stazi. Mislim da nijedan vozač nije uživao u ovim uvjetima', poručio je Britanac koji je ostao bez bodova.

'Bio je to najgori start u mojoj karijeri. Utrka je počela, a ja se uopće nisam pomicao. Bilo je preteško pretjecati u prvom dijelu utrke, zapeo sam negdje pred kraj kolone. A na ovoj stazi postoji jedna jedina trkaća linija i bilo je nemoguće išta napraviti', govorio je Lando Norris (McLaren) o nemogućnosti pretjecanja, ali koji je završio na osmoj poziciji unatoć svim problemima su kojima se našao.

Najjednostavniji i najžešći komentar na uvjete na VN Turske, ali i na loš rad njegove momčadi na bolidu Aplha Tauri-Honda, dao je bijesni Francuz Pierre Gasly (bio je 13.) koji je sve sažeo u jednoj rečenici: 'Jeb... sran.. od utrke!'

Novu sezonu Formule 1 pratite na Arenasport 2 kanalu samo na MAXtv-u. MAXtv pruža najveći izbor sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje gledajte na televizoru ili mobilnom uređaju bilo gdje u Hrvatskoj, a više možete saznati OVDJE.