četvrto izdanje

U petak, održana konferencija Business u sportu (BUS) u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije (HSA)

09.03.2020 u 09:32

Bionic
Reading

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održano je četvrto izdanje konferencije Business u sportu (BUS) u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije (HSA) u suradnji s brojnim sponzorima među kojima su i Play Station, Nescafe, Flixbus, Hidra ISO, XXL, Nextbike, Testament winery, Autocesta Zagreb-Macelj, Ledo

Konferenciju su kratkim govorima otvorili prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Oliver Kesar, predstavnik Grada Zagreba Petar Hofman te Robert Bogut, glavni organizator ovogodišnje konferencije.

Andy Bara prvi je govornik koji je pred brojnom okupljenom publikom pod temom „Put do velikog transfera“ opisao svoj put do postanka uspješnog nogometnog menadžera te odgovarao na brojna pitanja zainteresiranih studenata. Otkrio je studentima cijelu pozadinu transfera Danija Olma u Dinamo, ali i dao ekskluzivnu najavu novog velikog talenta kojeg je doveo u Dinamu, čije će se ime otkriti u narednim danima. Nakon njega se na predivnu pozornicu uređenu uz pomoć sponzora Meblo Tradea i KARE Designa popeo i Ante Bogdanić, koji je pažnju posvetio temi brendiranja Hrvatske kroz sport.

Sljedeće je na redu bio panel pod nazivom „Organizacija sportskih događanja“ u kojem su sudjelovali jedna od glavnih organizatorica Snježne kraljice Mirna Grozdanić, direktor biciklističke CRO Race utrke Vladimir Miholjević te direktor Hrvatskog stolnoteniskog saveza Renato Čengić. Na samom panelu studenti su imali priliku čuti o raznim izazovima s kojima se organizatori ovakvih događanja susreću, ali istovremeno i o turističkoj promociji i drugim benefitima koja takva događanja donose.

U pauzama između predavanja sudionici su se mogli okrijepiti u lounge zoni, zaigrati FIFA-u na Play Station-u, ali i zaigrati sportski kviz te osvojiti vrijedne nagrade.

Slijedio je Matej Mamić, umirovljeni hrvatski košarkaš te bivši sportski direktor KK Cedevite koji nam je svojim predavanjem pod nazivom „Koracima košarkaškog uspjeha“ pojasnio koje su glavne odrednice košarkaškog svijeta iz 3 perspektive: sportaša, sportskog direktora i košarkaškog menadžera. Nakon njega nam je kroz svoje vrlo zanimljivo predavanje pod nazivom „Trendovi u nogometnoj industriji u Europi“ doc.dr.sc. Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, docent na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj prikazao financijsko stanje u europskom nogometnom svijetu, uspoređujući trendove u Hrvatskoj s onima iz najvećih europskih nogometnih liga. Kroz analizu financijskog stanja klubova, otkrio je koji su ključni čimbenici za napredak hrvatskih klubova te što je potrebno učiniti kako bi postali konkurentniji u europskim okvirima.

Na posljednjem panelu pod nazivom „Bus za Tokyo“ sudjelovali su Tin Srbić, Martin Sinković, Damir Šegota te izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, Veljko Mršić, dok se u ulozi moderatora našao jedan od najpoznatijih hrvatskih sportskih novinara, Marko Šapit. Na samom smo panelu mogli čuti očekivanja od ovih Olimpijskih igara iz perspektive, bivšeg, sadašnjeg, a i budućeg Olimpijca te čovjeka koji je upućen u kompletnu logistiku samog događaj.

Posjećenost konferencije dovoljan je pokazatelj uspješnosti i zanimljivosti ovoga projekta. Interes nije padao ni na jednom predavanju, a ni nakon predavanja i panela kada su sudionici mogli postavljati pitanja govornicima i panelistima.