KREĆE SHOW

U novoj NBA sezoni rekordan broj stranaca; znate koliko je Hrvata među njima?

24.10.2023 u 19:16

Bionic
Reading

U noći s utorka na srijedu po srednjeeuropskom vremenu započinje nova sezona košarkaške NBA lige, a ove sezone među 30 klubova se nalazi rekordan broj međunarodnih košarkaša, njih čak 125.

Dosadašnja rekordna brojka bila je 121 stranac, a postavljena je tijekom dviju sezona, 2017./18. i 2021./22. Ove sezone svaka momčad ima barem jednog stranog košarkaša, zastupljeno je čak 40 zemalja sa šest kontinenata.

Treća je ovo sezona uzastopno kako je 120 ili više međunarodnih košarkaša u NBA ligi, odnosno deseta sezona u nizu kako ih ima sto ili više.

Najveći je broj igrača iz Kanade, njih 26, a potom slijedi Francuska s 14 te Australija s devet košarkaša.

Hrvatska će tijekom ove sezone imati četiri svoja predstavnika. Bojan Bogdanović je u Detroitu, Dario Šarić je tijekom ljeta prešao u Golden State, Ivica Zubac je član Los Angeles Clippersa, a Luka Šamanić igrač Utah Jazza.

Branitelji naslova prvaka su košarkaši Denvera koji su prošle sezone u finalnoj seriji bili bolji od Miami Heata.

Inače, momčad Detroit Pistons službeno je obznanila kako će tijekom barem četiri uvodna tjedna nove sezone biti bez hrvatskog košarkaša, 34-godišnjeg Bojana Bogdanovića.

Tijekom predsezone Bogdanović nije odigrao ni jednu minutu za Detroit, a tada se sve objašnjavalo lakšom ozljedom, točnije, istegnućem lista desne noge. No, izgleda kako je ozljeda teža nego li se činilo u startu te je sada Detroit objavio da će mjesec dana biti bez Bogdanovića.

U prošloj, premijernoj sezoni u Detroitu, Bogdanović je odigrao 59 utakmica tijekom osnovnog dijela sezone te je prosječno postizao 21.6 poen uz 3.8 skoka i 2.6 asistencije. Prije Detroita Bogdanović je tijekom NBA karijere igrao za Brooklyn, Washington, Indianu i Utah.