PARAGLIDING WORLD CUP

U napetoj završnici slavio Vitale, Hrvati loši

14.07.2009 u 11:03

Bionic
Reading

Drugog dana Svjetskog kupa parajedriličara u Buzetu u neizvjesnoj završnici najbolji je bio Talijan Vitale, dok su hrvatski piloti ovog puta podbacili

Drugog dana ruta je postavljena preko četiri okretne točke, ukupne dužine od 61 kilometra, uz zahtjevne uvjete, a sve je izgledalo da će piloti teško preletjeti cijelu dužinu, no neki su uspjeli.

Odmah po otvaranju starta velika skupina pilota, njih oko 25, našla se u problemima i završila utrku, a da zapravo nije ni započela. Nezgodan sjeverozapadni vjetar nadvladavao je termičko strujanje s juga. Među onima koji se nisu uspjeli zadržati na grebenu bila su i četvorica naših pilota: Bonačić, Bošković, Hrgetić i Pintar. Ostali su pronašli dizanja i pripremali se za početak utrke. Pilote su omele i dvije velike pauze na poletištu kad se čekalo na okretanje vjetra sa sjeverozapada na jug.

Dvojica naših pilota, Habek i Biondić, držali su korak s prvom skupinom. Damir Habek je strpljivo prestizao skupinu po skupinu pilota, nakon zadnje točke je i poveo te bio vodeći sve do samog kraja, kad je zbog nedostatka visine bio kratak u doletu na cilj za 1040 m (nije preletio ciljnu crtu), a nije ušao ni u završni brzinski sektor. Osvojio je odlično 16. mjesto i stekao bodove za vodeću poziciju tokom utrke (brzinski bonus). Da je uspio ući u cilj, Damir bi bio pobjednik dana, s vremenom od oko dva sata i 50 minuta.

Damir Biondić, nakon pretrpljenih lakših ozljeda pri nedjeljnom slijetanju na drvo, odustao je kod prve točke zbog bolova.

Slabi uvjeti su kumovali i malom broju pilota u cilju, samo 17, a pobjedničko vrijeme iznosilo je dva sata, 57 minuta i dvije sekunde. Pobijedio je Biagio Alberto Vitale (Italija). Prva žena u cilju bila je Elisa Houdry (Francuska), s vremenom od tri sata, četiri minute i 29 sekundi. Dramatiku utrke potvrđuje podatak da su prva četvorica pilota bila unutar jedne minute.

REZULTATI:

Muškarci:

1. Biagio Alberto VITALE, Italija, 02:57:02
2. Torsten SIEGEL, Njemačka, 02:57:41
3. Urban VALIĆ, Slovenija, 02:57:47
4. Radek VEČERA, Češka, 02:57:22 (brzinski hendikep)

Žene:

1. Elisa HOUDRY, Francuska, 03:04:29
2. Keiko HIRAKI, Japan, 03:02:22 (brzinski hendikep)
3. Marina OLEXINA, Rusija, nije u cilju

Hrvatski piloti:
Damir Habek, KPJ Let, Ivanec, 16. mjesto
Damir Biondić, Krila Kvarnera, Rijeke, 97. mjesto
Antoni Buljan, PG Feniks, Kalnik, 101. mjesto
Marko Hrgetić, PK Flumen, Rijeka, 103. mjesto
Saša Leskovar, PK Flumen, Rijeka, 103. mjesto
Zoran Bošković, LD Zaprešić, 103. mjesto
Karlo Bonačić, KSL Krila, Istre Novigrad, 103. mjesto
Siniša Pintar, PG Feniks, Kalnik, 103. mjesto

Nacionalni poredak:

1. Austrija
2. Slovenija
3. Francuska
(...)
11. HRVATSKA