NEŠTO TREBA MIJENJATI

U kojem mi to stoljeću živimo? Ovo pravilo je teška nepravda prema trudnim tenisačicama

20.03.2018 u 09:46

Bionic
Reading

Direktor Mastersa u Miamiju James Blake iznio je svoj stav prema kojem u ženskom tenisu hitno treba promijeniti pravila vezana uz igračice koje se na teren vraćaju nakon trudnoće

Slučaj Serene Williams opet je pokrenuo neka stara pitanja. Naime, osvajačica 23 pojedinačna Grand Slama vratila se poslije rođenja djeteta u akciju u Indian Wellsu gdje je stigla do trećeg kola.

Njezin sljedeći turnir je u Miamiju gdje je zbog zaštićenog rejtinga u glavnom turniru, ali nije niti jedna od 32 nositeljice koje su na temelju toga slobodne u prvom kolu i priključuju se natjecanju od druge runde.

Tako će trofejna Amerikanka u prvom susretu igrati protiv još jedne nepostavljene igračice Naomi Osake, koja je prošlog vikenda slavila upravo u Indian Wellsu, a pobjednicu toga dvoboja čeka četvrta na svijetu Elina Svitolina.

  • +6
Američka tenisačica Serena Williams Izvor: Pixsell / Autor: Dubreuil Corinne/ABACA/PIXSELL

Bez obzira što je bila osam puta pobjednica na Floridi nije bilo popusta za Serenu, ona po pravilima nije nikako mogla biti nositeljica iako je taj povlašteni status zaslužila. Tako misli i direktor turnira James Blake.

'Pravila oko nositelja u ženskom tenisu su kazna za igračice poput Serene Williams koje se vraćaju poslije porodiljnog dopusta i trebala bi se promijeniti. Ima smisla zaštiti nekoga tko uzima stanku zbog trudnoće. Pravila bi joj trebala olakšati lakši ždrijeb. Takve stvari se ne bi trebale događati. Ona je osvojila ovu titulu toliko puta da treba zaštitu', govorio je Blake.

'Ona nije napustila tenis zbog ozljede ili zato što je izgubila motivaciju. Ona ima dijete, što bi svi trebali slaviti, i kada se vraća trebalo bi postojati razdoblje u kojem bi morala biti nositelj,' dodao je.

Inače, po pravilima WTA Serena ima 12 mjeseci izravan ulazak na osam turnira (uključujući dva Grand Slama), zbog zaštićenog rejtinga, ali ne može na njima biti nositeljica.

Inače, šef WTA Steve Simons poručio je da će pravila oko nositelja biti i dalje preispitivana, 'jer Tour uvijek podržava igračice koje se vraćaju na Tour poslije trudnoće.'