prijedlog će biti razmotren

U Formuli 1 ozbiljno razmišljaju o novom pravilu i kažnjavanju vozača zbog onoga što se dogodilo u kvalifikacijama za VN Monaka; je li ovo dobra ideja?

31.05.2021 u 14:03

Bionic
Reading

U budućnosti bi vozači Formule 1, koji u kvalifikacijama izazovu crvenu zastavu, mogli biti kažnjeni

U završnim kvalifikacijama za VN Monaka Charles Leclerc je imao najbolje vrijeme u prvom brzom krugu, no one su bile prekinute, jer je vozač Ferrarija završio u zaštitnoj ogradi. Neki vozači zbog crvene zastave nisu mogli tako nadmašiti Leclerca te je njemu pripao 'pole position'.

Zbog toga su se mnogi pitali je li takav sustav pravedan. Jedan od vozača razbije bolid i prekine kvalifikacije, time onemogući svoje rivale u postavljanju boljih vremena, a sa strane pravilnika ne osjeća nikakve posljedice.

Jedan od prijedloga koji su se pojavili je primjena pravila iz IndyCar serije. Vozaču koji izazove crvenu zastavu briše se ranije postavljeno vrijeme, a direktor utrka Formule 1, Michael Masi, kaže da će taj prijedlog biti razmotren.

  • +18
Formula 1, Velika nagrada Monaka, 2021. Izvor: EPA / Autor: SEBASTIEN NOGIER

'Kao i sa svakom situacijom koja se pojavi, FIA će s Formulom 1 i timovima razmotriti situaciju i procijeniti koje je najbolje rješenje. Znam za pravilo iz IndyCar-a, takvo se pravilo primjenjuje i u brojnim drugim međunarodnim serijama FIA-e, kao i nacionalnim prvenstvima diljem svijeta. Razmotrit ćemo to sa svim ključnim sudionicima pa odlučiti bi li to bilo prihvatljivo ili ne', izjavio je Masi, a prenosi gp1.hr.

Inače, vozači se nakon kvalifikacija nisu previše bunili, no Leclerc na kraju nije ni startao na utrci, jer mehaničari Ferrarija nisu uspjeli osposobiti njegov bolid.