KAO OSCAR I MAGIC

U 72 NBA sezone samo su dva igrača ovo uspjela prije Slovenca Dončića; oglasio se i Kokoškov

10.01.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Slovenac Luka Dončić, koji će u veljači proslaviti 20. rođendan, potpuno je zaludio navijače Dallasa. No zbog njegovih sjajnih igara posla imaju i statističari NBA lige jer ovakav učinak novajlija u najjačoj ligi na svijetu dugo nije imao

U pobjedi 104:94 Dallasa nad Phoenixom 19-godišnji Luka Dončić ubacio je 30 koševa uz šest skokova, pet asistencija i tri ukradene lopte. Inače, ovo mu je bila već četvrta utakmica u rookie sezoni u kojoj je ubacio 30 ili više koševa, po čemu je najbolji među ovosezonskim novajlijama. Njegov stil igre, razumijevanje košarke i samopouzdanje koje ima – s obzirom na to da je još uvijek tinejdžer – napravili su pravu pomutnju među NBA trenerima.

No statističari portala Basketball-Reference su izvukli i nekoliko podataka koji na prvu izgledaju zaista nevjerojatno. Ispada kako Dončić zasad ima bolju statistiku nego kada su svoju prvu NBA sezonu igrali Michael Jordan, Grant Hill, LeBron James, Jason Kidd, Allen Iverson, Penny Hardaway i drugi.

Dončić je tek treći igrač u povijesti NBA lige (u ukupno 72 sezone!) koji je u prvih 40 NBA utakmica skupio barem 750 koševa, 250 skokova i 150 asistencija. Jedina dva igrača kojima je to uspjelo su Oscar Robertson (1960.-61.) i Magic Johnson (1979.-80.).

Također, Dončić je u prvih 40 NBA utakmica šest puta ostvario učinak 20/5/5. Jedini igrači s 19 ili manje godina kojima je to uspjelo su LeBron James, Carmelo Anthony i Kevin Durant.

Kod Phoenixa je jednu od svojih najlošijih utakmica odigrao centar Deandre Ayton (6 koševa i 5 skokova), koji je u NBA ligu stigao kao prvi izbor drafta.

No čelnici Phoenixa – koji s klupe vodi Srbin Igor Kokoškov – odlučili su u lipnju na NBA draftu izabrati Aytona kao prvog. Je li to bila ispravna odluka, pokazat će vrijeme, ali nema sumnje kako je Kokoškov – koji jako dobro poznaje Dončića, kojeg je vodio u slovenskoj reprezentaciji (europsko zlato 2017.) – imao simpatije prema mladom Slovencu koji je trenutačno na prosjeku od 19,8 koševa, 4,9 asistencija i 6,7 skokova.

'On je svestran. On je nesebičan. On je dečko koji razigrava suigrače, ali i postiže koševe. Uz sve to, mislim da je njegova obrana sve bolja', iskren je nakon utakmice bio trener Phoenixa Igor Kokoškov te nije birao riječi i vjerojatno duboko u sebi žali što ga kolege u klubu nisu slušali kada im je uoči drafta govorio koliko je Dončić poseban. I o kakvom se igraču radi.

Dodajmo kako se nedavno na temu Dončića oglasio i glavni menadžer Sacramento Kingsa Vlade Divac. Naime, Sacramento je imao drugi izbor drafta, ali se nisu odlučili za Dončića, što je mnoge iznenadilo. Njihov izbor bio je krilni centar Marvin Bagley

'Znate, Luka je veliki talent i jasno je kako to pokazuje ove sezone. Od svih igrača na NBA draftu on je bio najspremniji jer je godinama igrao u Europi i uz to se sjajno uklopio u igru Dallasa', kratko je kazao Divac, kojeg zbog tog propusta, s obzirom na sjajne igre mladog Slovenca, sve više kritiziraju.

  • +8
Luka Dončić u NBA ligi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia