lažnjak

Tužan dan za navijače Juventusa! Od sljedeće sezone klub mijenja ime, grb, boje...

05.12.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Nogometaši Juventusa od sljedeće sezone će igrati pod novim imenom, s novim grbom na prsima, ali i drugačijim klupskim bojama! Srećom, nije riječ o velikanu iz Torina već o njegovoj 'jeftinoj' kopiji iz Rumunjske...

Originalni Juventus, onaj torinski, osnovan je još 1897. godine, traje već punih 120 ljeta i jedan je od najvećih i najpopularnijih svjetskih klubova. Jasno je kako bi mnogi željeli nositi njegovo ime, a pokušali su to čelnici rumunjskog prvoligaša iz Bukurešta.

Činjenica je kako je 1924. godine u Rumunjskoj osnovan klub Juventus, ali u grbu je imao rimsku vučicu koja hrani Romula i Rema (kao i Roma!). Klub je ugašen 1952. godine i preimenovan u Petrolul Ploiesti. A onda, 1992. godine ponovno je 'uskrsnuo' FC Juventus koji je u natjecanje krenuo iz najnižeg ranga rumunjskog nogometa. I sve je bilo u redu dok se Juventus Bukurešt nije plasirao u prvu rumunjsku ligu.

Tek je tada 'zapeo' za oko čelnicima pravog Juventusa jer je doslovno nastupao kao jeftina kopija velikana - počevši od imena, klupskog grba, boja na dresu... Stoga su iz Torina 'ljubazno' zamolili čelnike rumunjskog imenjaka da što prije promijene svoja obilježja jer su ona originalna, a time i patentirana te zaštićena. Navodno nije bilo prijetnji tužbama jer su u rumunjskom Juventusu upozorenje ozbiljno shvatili.

Tako će Juventus Bukurešt od sljedeće sezone nositi naziv FC Colentina, imat će drugačiji grb, a odustat će i od uspravnih pruga na dresu kao zaštitnog znaka.

Juventus iz Bukurešta u svom sastavu ima i jednog nogometaša koji je igrao u Hrvatski Telekom Prvoj ligi, radi se o Ivanu Sesaru koji je svojedobno bio član Lokomotive. Momčad Juventusa 'za siromašne', kako ga u Rumunjskoj posprdno nazivaju, u ovom je trenutku na posljednjem mjestu prvenstvene ljestvice, s malim šansama da osigura opstanak...

  • +7
Serie A, Juventus - Cagliari Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stefano Rellandini