U 89. GODINI

Tuga u Maksimiru, preminuo je liječnik koji je s Modrima slavio najveće trofeje

12.05.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Ovog petka iz Dinama su objavili tužnu vijest, odnosno da je u 89. godini preminuo dr. Krešimir Župančić

Vijest objavljenu na službeni stranicama GNK Dinama, objavljujemo u cjelosti.

PREMINUO DR. KREŠIMIR ŽUPANČIĆ

Kod svojih je pacijenata već u startu odagnao i najmanju naznaku nelagode, straha ili psihološke blokade, njegovi bi razgovori počinjali u relaksirajućem tonu i gotovo obavezno s ponekim dopadljivim 'štiklecom' i anegdotom. Pamtit ćemo ga upravo po tom osmijehu, vedrini i zanimljivim pričama. Naš voljeni dr. Krešimir Župančić, jedan od utemeljitelja moderne klupske zdravstvene službe, zauvijek nas je napustio u četvrtak u svojoj 89. godini.

Primarijus Župančić bio je vrsni kirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a uz Dinamo je formalno, kao član klupske zdravstvene službe, bio vezan od 1965. godine pa do odlaska u mirovinu 2003. I nije teško zbrojiti koliki je i opus trofeja u njegovoj vitrini: Kup velesajamskih gradova, prvenstvo i dva Kupa u doba SFRJ, sedam naslova prvaka i šest Kupova u samostalnoj Hrvatskoj.

Rođen je 17. studenoga 1934. godine u Zagrebu, a od najranijih je dana vezan baš uz maksimirski stadion. Na ovim je terenima igrao zagrebački HAŠK za kojega je svojedobno nastupao i otac dr. Župančića, svojedobni reprezentativac Vjekoslav Župančić, Štoviše, zaigrao je i u prvoj utakmici tek formirane reprezentacije tadašnje Kraljevne, na Olimpijskim igrama u Antwerpenu 1920. Vjekoslav Župančić bio je i zadnji predsjednik HAŠK-a prije nego što je klub 1945. godine preoblikovan u FD Akademičar, kasniju Mladost.

Dr. Župančić se, pak, kao vrsni kirurg vješto uklopio u Dinamovu zdravstvenu službu koja ima dugu tradiciju i uvijek je okupljala zvučna imena zagrebačke medicine. Bio je stručnjak za sportske ozljede, godinama obavljao ulogu prvog klupskog liječnika, a kao takav je inicirao, organizirao i vodio modernu klupsku ambulantu još od 1990-ih godina.Ambulanta podno južne tribine maksimirskog stadiona još je tada organizirana na najvišoj razini uz pomno osmišljen i postavljen dijagnostički, terapeutski i rehabilitacijski dio.

Svi zajedno sa sjetom se prisjećamo vedrih druženja s dr. Župančićem koji je još prošle godine ponosno prošetao pored maksimirskog travnjaka uoči utakmice zadnjeg kola u pobjedi protiv Hajduka na proslavi naslova prvaka. Tada smo, uoči samog dvoboja, priredili “hommage” plavoj generaciji koja je 1982. godine osvojila naslov prvaka, a u svojevrsnom defileu povodom 40. obljetnice bio je i dr. Župančić kao član tadašnjeg stožera.

Sjećamo se i njegovih riječi kojima je pružio svoju viziju uloge zdravstvene službe u sportu:

'Klupski liječnik mora biti u kontaktu s liječnicima raznih specijalnosti, od fiziologa, nutricionista, fizijatara, traumatologa, epidemiologa i ostalih, uz stalnu i nezaobilaznu prisutnost i rad fizioterapeuta bez kojih uopće nije moguće zamisliti rad klupske zdravstvene službe. Zahtjevi za što bržim ozdravljenjem igrača čine ovo polje medicine posebnim. Neposredno nakon ozljede zasipani smo sa svih strana pitanjima koliko će trajati liječenje, odnosno oporavak i kad je predviđen povratak na teren. Svi bi, dakako, željeli da to bude što prije, a na liječniku je da procijeni i odluči. U utrci za rezultatom liječnik ne smije popustiti sve dok igrač potpuno ne ozdravi. Tu je naša odgovornost velika', govorio je dr. Župančić.

Dragi naš doktore, neka Vam je vječna slava i hvala. GNK Dinamo ovom prilikom izražava svoju duboku i iskrenu sućut obitelji i prijateljima našega dr. Župančića.