SJAJNA UTAKMICA

Trijumf Njemačke; presudila velika glupost čileanske obrane

02.07.2017 u 22:09

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Njemačke pobjednik je Kupa konfederacija nakon što je u finalnom susretu pred 57.200 gledatelja u St Peterburgu pobijedila Čile 1:0. Pogodak odluke za aktualne svjetske prvake zabio je Lars Stindl u 20. minuti

Njemačkoj je ovo bio treći nastup na Kupu konfederacija i prvi trofej. U svom premijernom nastupu 1999. je zapela u skupini, 2005. je osvojila treće mjesto, dok je ovoga puta otišla do kraja. Aktualni svjetski prvaci su u Rusiju doputovali bez glavnih zvijezda, a na putu do naslova upisali su četiri pobjede i jedan remi uz razliku pogodaka 12-5.

Čileance može utješiti podatak kako je ovo bilo njihovo treće veliko finale u posljednje tri godine. Prije dvije godine Čile je pobijedio na Copa Americi, lani je obranio titulu, a ove godine je stigao do finala Kupa konfederacija.

Čile je sjajno ušao u susret i u prvih 20 minuta južnoamerički prvak je imao tri odlične prilike. Dva puta je opasno prijetio Arturo Vidal, a jednom Eduardo Vargas, no Marc-Andre ter Stegen je na njemačkim vratima sva tri puta sjajno reagirao.

Prvu priliku pred čileanskim vratima Njemačka je pretvorila u vodstvo u 20. minuti. Marcelo Diaz se poigravao na rubu kaznenog prostora, što je iskoristio Timo Werner oduzevši mu loptu i potom asistirao Larsu Stindlu koji je lako zabio za više sretnih nego spretnih 1:0.

Njemačka je tek nakon pola sata stigla do daha i polako uspostavljala ravnotežu. U 40. minuti 'elf' je nakon sjajne kontre mogao povećati prednost, ali je Julian Draxler pucao pored gola. U 44. minuti Čileanci su si skoro zabili i drugi pogodak. Posljednja linija obrane je poklonila suparniku još jednu loptu, nakon čega je Leon Goretzka malo iskosa izbio sam ispred Claudia Brava, no čileanski vratar je pročitao njegovu namjeru.

  • +31
Finale Kupa konfederacija; Njemačka - Čile Izvor: Reuters / Autor: DARREN STAPLES

Prvu priliku u drugom dijelu imali su Nijemci. Draxler je u 55. minuti sjajno povukao, te pucao, no Jara je blokirao njegov udarac u korner. Čile je uzvratio odličnom prilikom u 75. minuti, no Ter Stegen je obranio Vargasov udarac. Samo minutu kasnije kasnije Vidal je iz izgledne pozicije prebacio njemački gol.

>> Kakva greška; srpski sudac je slijep, nije mu pomogla ni video tehnologija

U 80. minuti je 'opalio' i Aranguiz, ali je njemački vratar upisao još jednu obranu. Sjajnu priliku za poravnanje imao je i Sagal u 85. minuti kada je s pet-šest metara na Vidalovu povratnu loptu prebacio cijeli gol. Posljednju priliku za produžetak Čile je imao u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kada je Sanchez sjajno pucao iz slobodnog udarca, ali je Ter Stegen odlično reagirao prometnuvši se u junaka finalnog dvoboja.

Vezni igrač njemačke nogometne reprezentacije i francuskog Paris Saint-Germaina Julian Draxler proglašen je najboljim igračem Kupa konfederacija te je dobio 'Zlatnu loptu'.

'Zlatnu kopačku' za najboljeg strijelca primio je Nijemac Timo Werner koji je turnir okončao s tri gola i dvije asistencije. Tri gola zabili su i njegovi suigrači iz reprezentacije Leon Goretzka i Lars Stindl.

Nagradu za najboljeg vratara, 'Zlatnu rukavicu', dobio je Čileanac Claudio Bravo.

NJEMAČKA: Ter Stegen - Ginter, Mustafi, Rudiger - Kimmich, Rudy, Goretzka (od 90. Suele), Hector - Stindl, Draxler - Werner (od 79. Can)

ČILE: Bravo - Jara, Medel, Isla, Beausejpur - Aranguiz (od 81. Sagal), Diaz (od 53. Valencia), Hernandez, Vidal - Vargas (od 81. Puch), Sanchez