DERBI GENERACIJE

Trijumf Borne Ćorića početak teniskog blockbustera

19.08.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Borna Ćorić i Alex Zverev odigrali su u prvom kolu velikog turnira u Cincinnatiju svoj prvi seniorski ogled. Prvi od mnogih, možda je u pitanju i početak velikog teniskog rivaliteta

Borna Ćorić je najbolje plasirani (38. mjesto ATP ljestvice) teniski tinejdžer svijeta, dok je Alex Zverev (četiri mjeseca mlađi od Borne) na 85. mjestu najmlađi član TOP 100 društva. Osim njih dvojice među 100 najboljih još su godinu dana stariji kolege Chung i Kokkinakis, i ako društvo proširimo na TOP 200 naći ćemo još samo petoricu (Nishioka, Ymer, Donaldson, Kačanov, Rubljev) igrača mlađih od 20 godina.

Ćorić i Zverev predvodnici su tog mladog teniskog vala i do sada su se susretali samo dva puta. U juniorskom tenisu jednom, kada je Ćorić baš preko njega ušao u finale US opena, i sada prvi puta u elitnom društvu.

Nastave li se razvijati u skladu s očekivanjima, uskoro će imati TOP 10 statuse i više od desetljeća za razvijanje velikog rivalstva.


Trenutno najveći broj odigranih dvoboja u Open eri, za sada 44 službene utakmice, imaju Novak Đoković i Rafa Nadal. Slijede Đoković i Federer s 41, pa nešto stariji heroji (Lendl - McEnroe, Connors - Lendl, Becker - Edberg...), ali koliko god uspješni budu Zverev i Ćorić apsolutni rekord ostat će im nedostižan.

Naime, u razdoblju od 1957. do 1970 godine Amerikanac Pancho Gonzales i Australac Ken Rosewall odigrali su nevjerojatnih 182 dvoboja. Samo u 1957. u tadašnjem čudnovatom susutavu odigrali su 80 (!) mečeva.