SVAKI PO 20 MILIJUNA

Tri vrlo skupa Hrvata; evo tko je najbolja kupovina!

30.07.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Kada se pogledaju ocjene kvalitete transfera, sva bi tri hrvatska igrača trebala biti prava pojačanja za svoje momčadi. No, gledajući omjer cijene, kvalitete te koliko igrač odgovara sistemu, najbolji skupo plaćeni Hrvat ovoga bi ljeta morao biti Mario Mandžukić. Na kraju teksta, ispunite i anketu te prognozirajte kakvu će sezonu imati Mandžukić

Po prvi put u povijesti, čak su tri hrvatska nogometaša u jednom prijelaznom roku ostvarili transfere preko 20 milijuna eura (računajući bonuse kod Rakitića). Za svu su trojicu isplaćeni slični iznosi odštete, ali naši su analitičari s portala Tribina.hr procjenili – najbolja je 'hrvatska' kupovina ovoga ljeta Mario Mandžukić

Iako su i Rakitić i Lovren dobili vrlo dobre ocjene kao kupovine, procjenjuje se kako će upravo Atletico Madrid imati najviše koristi što je doveo Marija Mandžukića, igrača koji je protekle dvije sezone bio prva špica ponajboljeg europskog kluba, minhenskog Bayerna.

Pogledajte sami rezultate glasanja…


Zašto su i Mandžukić i Atletico donijeli dobru odluku, te zašto bi njihov napad mogao biti bolji bez Diega Coste i Davida Ville, objasnio je naš analitičar Aksma:

'U trenucima kada je Mario Mandžukić potpisao za Atletico Madrid, prijelazni rok tek je uzimao maha, te je postajala realna šansa da klubovi najvišeg financijskog ranga opustoše svlačionicu Diega Simeonea. Kako Atletico ne pripada elitnom društvu najmoćniji nogometnih platiša, prodaja nekolicine igrača za multi-milijunske iznose bila je neizbježna. Moram priznati da sam upravo radi navedenog bio sumnjičav kada je u pitanju bila odluka našeg reprezentativca da preseli upravo na Vicente Calderon.

Zašto Mandžo, a ne Raketa?

Odgovor na pitanje zašto bi se Mandžukić trebao bolje uklopiti u Atletico nego Rakitić u Barcelonu pročitajte OVDJE!

Danas, nekoliko tjedana kasnije, iako prijelazni rok još uvijek nije gotov, o egzodusu svlačionice nema niti govora. Tiago, Miranda, Gabi, Godin, Turana i Koke, još uvijek su tu, dok se odlasci nadomještaju jednom realnom, smislenom i za sada vrlo uspješnom transfer politikom.

Nakon 27 ligaških golova Diega Coste prošle sezone njegov odlazak postao je neizbježan. U ranoj fazi prijelaznog roka transferiran je u Chelsea za 35 milijuna eura. Na njegovo mjesto je doveden Mario Mandžukić, za osjetno manju cifru. Iako Mario do sada u karijeri nikada nije dosegnuo prošlosezonske brojke Coste, treba uzeti u obzir da je često bio žrtva ideja i zamisli trenera. O njegovim mukama sa Guardiolom već je puno tinte proliveno, a treba se prisjetiti da mu je i prije njega Heynckes, prema vlastitim riječima, uskratio naslov najboljeg strijelca Bundeslige jer ga je štedio za Ligu Prvaka. Mandžukić je danas nesumnjivo prva opcija kluba koji već godinama igru temelji na kvalitetnim centarforima. Istina, Costa ima bolji prvi dodir, bolji je sa loptom u nogama, no Mandžukić je pokretniji, bolji u igri sa glavom. Scenarij u kojem već u prvoj sezoni isporučuje 20+ golova ne djeluje nemoguće. Tim više što je ostatak napadačkih opcija, mnogi se neće složiti ali radi se o mom osobnom mišljenju, i bolji nego je bio prošle sezone.

Zašto Mandžo, a ne Lovren?

Spoj Mandže, Atletica i Simeonea čini se savršen. Ali, Lovren bi mogao imati nekih problema, kao i cijeli Liverpool. O tome čitajte OVJDE!


Klub su napustili David Villa i Adrian. Prvi jedan od najvećih napadača u povijesti, drugi prepoznatljivo i respektabilno ime. Međutim, tokom cijele prošle sezone Villa je više djelovao kao zaslužan džoker sa klupe, nego kao profinjena, nezaustavljiva napadačka sila. Što je nekada nesumnjivo bio. Slično je i sa Adrianom, koji nikada nije niti pokazivao potencijal jednog: Torresa, Falca, Aguera. Prodan je za 10 milijuna eura u Porto, i sumnjam da je to prodaja za kojom će itko previše žaliti. Posebice jer je novac od njegove prodaje potrošen za dovođenje Angela Corea, devetnaestogodišnjeg napadača San Lorenza, kojem u Argentini mnogi proriču budućnost i uspjeh Kuna Aguera. Argentinsko 'čudo od djeteta' dovedeno je za 7 milijuna eura, a ako se karte poslože kako se nadaju na Vicente Calderonu, Corea bi mogao uspješno nastaviti lozu vrhunskih ofenzivnih igrača Atletico Madrida.

Dok se na dovođenje Corea može gledati kao na ulaganje u budućnost i plaćanje potencijala, transfer Antoinne Griezmanna pravo je jačanje kadra. Francuski reprezentativac, koji je afirmaciju stekao u Španjolskoj, prošle sezone je zabio 17 golova u dresu Real Sociedada. Njegove predstave bile su uistinu dopadljive i ako bi iz konkurencije izbacili pojedince vodećeg trojca (Atletico, Barcelona, Real) radi se o vjerojatno najboljem igraču španjolske lige. Svestrani ljevak, može pokriti gotovo sve pozicije u ofenzivnoj liniji. Dobar egzekutor, te još bolji u ulozi 'support playera', mogao bi sa Mandžukićem stvoriti teško zaustavljivi dinamični duo. Njegova brzina i okomitost savršeno odgovaraju stilu igre na kontre i protunapade kakvom teži Simeone i za sada, barem na papiru, čini se da Argentinac ponovno ima dobitnu napadačku kombinaciju. Iz mog kuta gledanja, tek bi neka ozbiljnija ozljeda, ili drastični pad forme mogao spriječiti Griezmanna da ponovi i nadmaši učinak Adriana ili Ville iz prošle sezone. Od jednog je mlađi i 'gladniji', od drugog jednostavno bolji.

Ako se sve poklopi kako je Simeone naumio, on i Mandžukić mogli bi biti potpuno nezaustavljiv dvojac…'