POVIJEST SE PONAVLJA?!

Tri utakmice obilježile rivalstvo Francuza i Nijemaca!

04.07.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Vjerojatno najpoznatiji trenutak do današnjeg dana rivalstva Njemačke i Francuske dogodio se u Madridu, u polufinalu Svjetskog prvenstva, kada je vratar Schumacher nasrnuo na Battistona, a nije bio kažnjen niti žutim kartonom

Prvi legendarni dvoboj Francuske i Njemačke dogodio se na Svjetskom prvenstvu 1958., u utakmici za treće mjesto. Čak četiri od trinaest golova, koliko je na prvenstvu postigao Just Fontaine, utrpao je Nijemacima te tako odveo svoju momčad do medalje. Francuzi su slavili 6:3, te nanijeli Nijemcima najteži poraz aktualnih prvaka, koji je vrijedio sve do ovogodišnje pobjede Nizozemaca 5:1 protiv Španjolske.

Dvadeset četiri godine poslije toga, ove su se dvije reprezentacije susrele u Španjolskoj, u polufinalu. Francuska je imala sjajnu generaciju predvođenu Platinijem, Tiganom Giresseom (koji su dvije godine kasnije postali europski prvaci), dok je Nijemce predvodio Rummenigge. U 50. minuti dogodio se incident o kojem se priča i danas, te ga se drži možda i najbrutalnijim startem na svim Svjetskim prvenstvima.

Njegov je autor bio njemački vratar Harald Toni Schumacher, koji je naletio na Battistona, izbio mu nekoliko zuba i 'otpremio' u bolnicu. Schumacheru u Francuskoj nikad zapravo nije bilo oprošteno, pogotovo jer nije posjetio francuskog kolegu u bolnici, nego mu se tek ispričao nakon prvenstva.


Sama je utakmica bila pravi triler, koji je nakon 1:1 otišao do produžetka, a Francuzi su već počeli slaviti kada su poveli 3:1. No, tada su Nijemci započeli jedan od svojih slavnih povrataka, te nakon što su došli do 3:3, pobijedili su boljim izvođenjem jedanaesteraca. No, u sjećanju na tu utakmicu ostao je prije spomenuti 'knockout' Schumachera.

Posljednja utakmica ove dvije reprezentacije na Svjetskim ili Europskim prvenstvima odigrana je na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986., kada su Nijemci vrlo lako prošli pobijedivši 2:0. Francuzi su u toj utakmici izgledali vrlo iscrpljeno, nakon što su pucali jedanaesterce protiv Brazila samo nekoliko dana ranije, pa im je nedostajalo svježine kada su izašli na travnjak protiv Njemačke.

Od tada, iako se nisu susretali na velikim natjecanjima, Francuzi su značajno uspješniji, pošto su pobijedili u pet od šest susreta protiv Nijemaca, uz jedan remi.