živa legenda

Tri razloga zbog kojih Luka Modrić ipak nije objavio da napušta Vatrene

20.06.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Je li Luka Modrić odigrao svoju zadnju utakmicu za Vatrene i koju je odluku donio, još nije poznato

Iako se danima pisalo o tome da će Luka Modrić – koji će u rujnu proslaviti 38. rođendan – nakon završnog turnira Lige nacija javno reći što je odlučio, neizvjesnost je nastavljena.

Nedugo nakon poraza od Španjolske u finalu Lige nacija Modrić je nevoljko za Novu TV rekao:

'Odluku sam donio, ali ne mogu je sada reći.'

Koju god da je odluku donio, jasno je da je ostavio najdublji trag od svih nogometaša u povijesti Vatrenih. Ukupno je odigrao 166 utakmica za reprezentaciju u kojoj je debitirao u ožujku 2006. godine.

S Vatrenima je osvojio dvije medalje na svjetskim prvenstvima, srebro u Rusiji 2018. godine i broncu u Katru 2022. godine. A kulminacija je trebala biti Liga nacija, ali 'njegovi' Španjolci i rulet penala pokvarili su mu planove.

Tako da Modrić svoju odluku, koju je donio, još nije javno objavio. A što je odlučio, vjerojatno znaju samo on i izbornik Zlatko Dalić.

'Luka će sam odlučiti što i kako dalje. Ja bih volio da on nastavi jer on treba ovoj reprezentaciji i meni je žao zbog svih nas, a pogotovo zbog njega što nismo osvojili to zlato, taj trofej. Bila bi to kruna svih nas, kruna njegove karijere. Neka se Luka malo odmori i onda će on priopćiti svoju odluku', kazao je između Dalić.

I upravo te riječi daju naslutiti da je očito pao dogovor između Dalića i Modrića. A za to postoje tri razloga.

1. Igrat će vjerojatno i dalje za Vatrene, ali po dogovoru…

Za koji dan očekuje se da Modrić službeno produži ugovor s Realom - koji je ionako već dogovorio do ljeta 2024. godine. Poznato je što je sve prošao u životu, od izbjeglištva i bijega od rata iz Zatona Obrovačkog u Zadar do slučajnog prelaska u Dinamo umjesto u Hajduk, od posudbe u Zrinjski iz Mostara, gdje je igrački stasao, pa do statusa zvijezde reprezentacije Hrvatske i milijunskih ugovora. Iz te perspektive zaista mu neće biti teško odigrati – pogotovo ako se bude dobro osjećao – većinu utakmica u kvalifikacijama za Euro u Njemačkoj sljedeće godine. Dakle vjerojatno je pao tajni dogovor: dok igram za Real, igrat ću za Hrvatsku. No ima li ga smisla gnjaviti 8. rujna, kad Hrvatska u Rijeci igra protiv Latvije, i tri dana kasnije, 11. rujna, kad Vatreni gostuju kod Armenije?

2. Kao rođenom pobjedniku i sportašu zbog poraza u finalu Lige nacija ima novi motiv

Iako je u to teško povjerovati, svi koji dobro poznaju Modrića kažu da je uvijek nalazio novi motiv. Tako je bilo od prvih dana u kojima se pojavio na treningu NK Zadar i svi su mu govorili da je presitan i preslab da bi uspio. Nema sumnje u to - nakon poraza u finalu Lige nacija pronašao je novi motiv da pokuša na Euru 2024. otići do kraja s Vatrenima. Jer osjeća i očito je uvjeren da imaju sve da to i naprave. A čak i ako ne uspije, neće imati grižnju savjesti. Jer da se želio povući nakon finala Lige nacija, to bi i napravio.

3. Javno svoju odluku nije objavio jer se zapravo 'lomi' i želio je prvo na odmor

Nema sumnje da mu odluka nije laka. S jedne strane, da je osvojio zlato s Hrvatskom u Ligi nacija, vjerojatno bi odmah nakon utakmice rekao: 'To je to, povlačim se ponosan i sretan.' I nitko mu ne bi zamjerio. S druge strane, sigurno mu kroz glavu prolazi: a što ako na Euru ne prođemo skupinu? Što ako ne napravimo zapažen rezultat? Stoga je jasno da se još uvijek premišlja oko odluke koju će vjerojatno donijeti nakon odmora. A koju god odluku donio, nije pogriješio. Jer ono što je on napravio za Vatrene nije nitko prije njega i teško da će netko postići to u sljedećih 100 godina. On je već sad živa legenda.

  • +67
Hrvatska - Španjolska, finale Lige nacija, 18.6.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic