UPOZNAJMO OPASNOST

Tri najveće prijetnje hrvatskim rukometašima u polufinalu!

29.01.2016 u 13:38

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija u petak s početkom u 21 sati igra polufinalnu utakmicu Europskog prvenstva protiv Španjolske. Radi se o suparniku s kojim smo odigrali pregršt velikih utakmica, a trenutna generacija Španjolaca ima trojicu igrača koji mogu napraviti razliku...

Kao i Hrvatska, Španjolci su imali uspona i padova na ovom velikom natjecanju. Započeli su turnir sigurnom pobjedom protiv Njemačke, no uslijedilo je mučenje protiv Vujovićevih Slovenaca, u utakmici u kojoj su ih suci spasili od poraza. Taj remi im nije previše naškodio, jer su trijumfom nad Šveđanima osigurali maksimalan broj bodova za drugu fazu natjecanja.

Jedini poraz izabranika Manola Cadenasa dogodio se u derbiju skupine F protiv Danske, u susretu u kojem su golmani briljirali, ali na kraju su Danci bili ti koji su slavili rezultatom 27:23. No, pobjedama protiv Mađarske i Rusije Španjolci su kao prvi u grupi otišli dalje, a iznenađujuće im se u polufinalu pridružila i Njemačka.

Tri igrača posebno su se istaknula u redovima Španjolske i tamošnji mediji upravo u njima vide glavne adute uoči okršaja s Hrvatskom. Prije svega to je Valero Rivera, drugi najbolji strijelac turnira koji ima 77% uspješnosti šuta i hladnokrvno zabija sedemerac za sedmercom. Iskusno 30-godišnje lijevo krilo daje sigurnost cijeloj reprezentaciji i bilo bi dobro da ga naši golmani ranim obranama izbace iz takta.

Isto se nadaju Španjolci od Arpada Šterbika, čovjeka s najvećim postotkom obrana na turniru (36%). Naturalizirani srpski 36-godišnji golman dijelu minutažu s Perezom de Vargasom, ali kad je najvažnije, tu je da prelomi utakmicu. Posebno je čudesan u velikim utakmicama pa je protiv Danske imao čak 21 obranu. No, tada nije uspio spriječiti poraz i nadamo se da neće ni sada.

Treći važan čovjek je desni vanjski Jorge Maqueda. Ovog 27-godišnjeg borbenog igrača posebno ističu španjolski ljubitelji rukometa, jer ne zabija puno golova, ali zabija one važne, što je došlo do izražaja u drugoj fazi turnira i jedan je od najzaslužnijih što je Španjolska uopće u polufinalu. Ako rezultat protiv Hrvatske bude neizvjestan, treba paziti upravo na njega, jer su veliki izgledi da će Maqueda preuzeti odgovornost...