Gračan posve iskreno

Trener koji zna sve o Rijeci, Hajduku i Dinamu ovako je vidio derbi

13.03.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Ove subote na Poljudu je odigran jadranski derbi, no okršaj Hajduka i Rijeke završio je bez pobjednika, 1:1. Tim rezultatom najviše je profitirao zagrebački Dinamo

Rijeka je došla na Poljud s ambicijom zadržavanja barem šest bodova prednosti pred drugoplasiranim Dinamom. No 'modri' su na svom stadionu svladali Split, onda i dočekali kiks Rijeke, ali ona je i dalje na četiri boda prednosti.

  • +8
MAXtv 1. HNL, 24. kolo, HNK Hajduk - HNK Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

S obzirom na neizvjesnost u domaćem prvenstvu, derbi je i dalje aktualna tema, a na nju se lijepo nadovezao Nenad Gračan, bivši igrač (između ostalih) Rijeke i Hajduka, potom i trener obadva kluba. Trenirao je Gračan i Dinamo, pa zna kakva je atmosfera u najvećim hrvatskim klubovima.

>> Hajduk pred teškom kaznom; evo što je najviše šokiralo disciplinskog suca

'Što se derbija tiče, Hajduk me jako iznenadio. Posebice s obzirom na ono što su igrači prezentirali na početku proljetnog dijela sezone. Sada su odigrali jako dobro, agresivno, organizirano, koncentrirano. Očito je i Rijeka bila iznenađena takvom igrom domaćina, pa mislim da je konačnih 1:1 najrealniji rezultat', rekao je na početku razgovora za tportal.hr Nenad Gračan, aktualni izbornik hrvatske U-21 reprezentacije.

Rezultatom derbija jako zadovoljni mogu biti na Maksimiru jer je prednost Rijeke smanjena na četiri boda?

Rekao sam već nekoliko puta - o konačnom pobjedniku, odnosno prvaku, odlučivat će međusobni ogledi. Ono što sada mogu konstatirati jest da je Rijeka u kontinuitetu, ali i da se Dinamo diže iz kola u kolo, a to sve jamči zanimljivu završnicu.

Osjeća li se pritisak na Kekovu momčad?

Slažem se da postoji pritisak. Možda bi Rijeci bilo lakše da se penje prema vrhu s drugog mjesta. Ovako su Riječani već dugo na prvom mjestu, 'lovina' su. Međutim, Rijeka je vidjela da može biti na vrhu, Matjaž Kek radi odličan posao i vjerujem da će se znati othrvati tom pritisku. Jer ako želiš biti prvi, moraš se nositi i s takvim stvarima.

Profesionalac ste u HNS-u, ali imate dodirnih točaka sa svim zainteresiranim stranama. No da ste samo navijač, kome biste poželjeli naslov?

Dobro ste rekli - jako mi je teško, ali i nezgodno reći koga bih želio vidjeti kao prvaka. Međutim, ako mogu biti navijač, onda bih naslov ipak poželio Rijeci, jer grad i klub s takvom tradicijom zaslužuju takav uspjeh. Samo je pitanje hoće li se klub othrvati tom pritisku.

Nažalost, o derbiju će se govoriti i zbog huligana koji se sa željeznom palicom neometano šetao travnjakom.

Nije dobro da se događaju takve stvari. Nažalost, sve to baca ružnu sliku na nogomet i gubi se interes 'normalnih' ljudi koji bi možda došli na utakmicu i s malom djecom.