PRIZNANJE BELICHICKU

Trener hrvatskih korijena najbolji u NFL-u

03.02.2011 u 10:52

Bionic
Reading

Trener momčadi New England Patriotsa Bill Belichick, koji je hrvatskoga podrijetla, u srijedu je po treći puta izabran za trenera godine u profesionalnoj ligi američkog nogometa - NFL

Belichick (58) je vodio Patriotse do najboljeg omjera u osnovnom dijelu sezone sa 14 pobjeda i dva poraza, ali je u doigravanju njegova momčad izgubila od New York Jetsa sa 21:28 na domaćem terenu.

Belichick je u izboru Associated Pressa dobio 30 od 50 glasova sportskih novinara, dok je drugoplasirani trener najmlađe momčadi NFL-a Tampa Bay Buccaneersa, Raheem Morris, dobio 11.5 glasova.

'Čast je primiti tu nagradu za našu igru u regularnoj sezoni. Nažalost, nismo je prenijeli u postezonu', izjavio je Belichick u televizijskom intervjuu u srijedu.

'Quarterback' Patriotsa Tom Brady izabran je za najboljeg ofenzivnog igrača lige.

Patriotsi su osvojili tri 'Super Bowla' (2001., 2003., 2004.) otkako je Belichick preuzeo momčad 2000. Također su osvojili četiri konferencijska i osam divizijskih naslova prvaka, te zabilježili rekordnih 14 pobjeda u doigravanju od njegova dolaska.

Belichick je nagradu trenera godine NFL-a osvojio i u sezonama 2003., kada su Patriotsi postali prvaci, te 2007. kada su regularnu sezonu završili s omjerom 16-0, a u 'Super Bowlu' izgubili od New York Giantsa.

S tri nagrade za trenera godine Belichick ima jednu manje od rekordera, nekadašnjeg trenera Miami Dolphinsa Dona Shule.

Belichick je jedini trener koji je postigao najmanje 14 pobjeda u četiri sezone NFL-a. Patriotsi su proteklu sezonu završili kao najefikasnija ekipa sa 518 bodova, postavivši rekorde NFL-a s najmanje izgubljenih lopti (10) u sezoni sa 16 utakmica, sedam utakmica zaredom bez izgubljene lopte i sedam utakmica zaredom s najmanje 30 poena i bez izgubljene lopte.