PREMIERSHIP

Tottenham na Baleov pogon do bodova

09.02.2013 u 18:31

Bionic
Reading

U prvoj utakmici 26. kola prve engleske nogometne lige Tottenham je na svom White Hart Laneu svladao Newcastle s 2:1 na krilima sjajnog Velšanina Garetha Balea, strijelca oba pogotka...

Tottenham je od prve pa sve do posljednje minute susreta bio bolji, a to mu se 12 minuta prije kraja i vratilo. Naime, gosti su sve do 78. minute držali bod u džepu, iako su bili evidentno lošiji, a do pogotka su došli sretnim udarcem francuskog napadača Yoana Gouffrana u 24. minuti prvog dijela.

No, prije toga su 'spursi' poveli već u 5. minuti preko spomenutog Balea, koji je iz slobodnog udarca s otprilike 25 metara (malo s desne strane) sjajno pogodio preko Jamesa Percha. Branič "svraka" nije skočio u zrak prilikom Baleova udarca, a upravo je tik iznad njegove glave prošla lopta i završila u donjem lijevom kutu gola Tima Krula.

U 24. je minuti s desne strane Newcastleova napada prošao Moussa Sissoko, poslao povratnu loptu pri sami vrh šesnaesterca, gdje ju je primio Gouffran, te snažno opalio prema desnoj strani gola Huga Llorisa. Međutim, lopta je u bloku pogodila Michaela Dawsona i završila u lijevoj strani mreže nemoćnog Llorisa.

Tottenham je do kraja susreta stistao i stiskao, a nagrada je stigla u 78. minuti kada je Bale odnio loptu ispred Fabricija Coloccinija, te izašao jedan na jedan s Krulom. Matirao ga je efektnim udarcem kroz noge.

Mogao je Bale i do hat tricka u posljednjoj minuti sudačkog dodatka, ali je njegov udarac sa svega nekoliko metara, na praktički prazan gol (!?), otišao daleko preko gola!

Podsjetimo, reprezentacija Hrvatske morat će pokušati obuzdati Balea 26. ožujka kada u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo gostuje kod Walesa.

Nogometaši Chelseaja rutinski su savladali Wigan na Stamford Bridgeu sa 4:1 u ogledu 26. kola Premierlige, dok je Arsenal teškom mukom slavio na gostovanju kod Sunderlanda 1:0.

Golove za Chelsea zabili su Ramires, Eden Hazard, Frank Lampard i Marko Marin, ali valja reći da su posljednja dva gola postignuta u posljednjih desetak minuta do kad je Wigan imao aktivan rezultat zahvaljujući golu Shauna Maloneyja

Vremešni veznjak 'bluesa' Lampard upisao se među strijelce i četvrtu uzastopnu utakmicu, što mu nije uspjelo prvi put od kolovoza 2010. godine.

Arsenal je slavio na gostovanju kod Sunderlanda s minimalnih 1:0 iako je od 62. minute igrao bez "pocrvenjelog" Carla Jenkinsona. Jedini gol na susretu zabio je Santi Cazorla prizemnim udarcem ljevicom u 36. minuti nakon dodavanja Thea Walcotta. 'Topnici' su bili uvjerljivo bolja momčad dok je omjer igrača na travnjaku bio poravnat, da bi se po isključenju Jenkinsona grčevito branili. Na kraju su u tome i uspjeli zahvaljujući kako dobrim intervencijama vratara Wojciecha Szczesnyja, tako i nespretnosti Sunderlandovih igrača u realizaciji.

Visoku domaću pobjedu slavio je i Swansea koji je sa 4:1 savladao QPR uz nova dva gola sjajnog Španjolca Michua. Bila mu je to četvrta ovosezonska utakmica s dva postignuta gola u sezoni, a ukupno je na brojci od 15 postignutih premierligaških golova.

Stoke je na svojoj Britanniji savladao Reading 2:1 golovima Roberta Hutha i Camerona Jeromea, dok su Norwich i Fulham na Carrow Roadu podijelili bodove odigravši bez golova 0-0. Mladen Petrić igrao je za Fulham od 76. minute.

Engleska 1. liga, 26. kolo
Tottenham 2 1 Newcastle United
Strijelci
1:0 G. Bale (5') 1:1 Y. Gouffran (24')
2:1 G. Bale (78')
Sastavi
H. Lloris
M. Dembele (90' J. Livermore)
K. Naughton (74' B. Assou-Ekotto)
M. Dawson
K. Walker
A. Lennon
S. Caulker
L. Holtby (69' E. Adebayor)
S. Parker
G. Bale
C. Dempsey
T. Krul
Y. Cabaye
D. Santon
S. Taylor
M. Debuchy
J. Gutiérrez (86' S. Ameobi)
F. Coloccini
M. Sissoko
J. Perch (82' I. Cheik Tioté)
Y. Gouffran (59' S. Marveaux)
P. Demba Cisse
Žuti kartoni
Y. Cabaye 90'
S. Ameobi 90'